Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Пiсеннi скарби Кубанського хору

27 і 28 березня в Києві відбудуться концерти уславленого колективу, а потім на нього чекатимуть у 12 містах!
27 березня, 10:59
В УКРАЇНУ — З НОВИМИ ПІСНЯМИ! І ТАК ЩОРІЧНО ПРОТЯГОМ ОСТАННІХ ДЕСЯТИ РОКІВ! / ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Це унікальний колектив, на піснях і танцях якого виросло кілька поколінь козаків. Нагадаємо, у листопаді 2011 р. хор відзначив своє 200-річчя. І ось новий ювілей (22 березня виповнюється 75 років художньому керівникові Кубанського козачого хору Віктору Захарченку). Цю дату найдавніший російський колектив відзначає гастрольним туром. До Києва артисти приїхали з Мінська. У столиці Білорусі концерт відбувся з аншлагом, розповів голова Товариства українців Кубані Микола Сергієнко. Наприкінці вечора на глядачів чекав сюрприз. Віктор Гаврилович в юності був відомим гармоністом, але давно не брав у руки цей інструмент. Ювіляр не лише пригадав своє давнє захоплення, а й підкорив слухачів віртуозним виконанням попурі на теми відомих мелодій.

За словами Миколи Сергієнка, «для української публіки хор підготував спеціальну програму (адже репертуар мають чималенький! Окрім народних пісень Віктор Гаврилович — автор понад шестисот музичних творів на вірші російських та українських класиків, а також сучасних поетів, Захарченко зробив понад тисячу обробок народних пісень і обрядів, які він записав на Кубані і в Сибіру і тим самим зберіг для нащадків. — Т.П.). Якось після концерту до маестро підійшла Ярина Чайка і подарувала вірші, де були такі рядки: «Серпневі падають зірки...», і невдовзі Віктор Гаврилович написав до них музику. Прем’єра цієї пісні прозвучить у Палаці «Україна». Ми шукаємо автора, аби запросити на вечір. Хористи співають про волю, кохання, розлуку... багатьом пісням, що звучать зі сцени, — понад два століття! Саме стільки налічує історія Кубанського козачого хору, створеного на початку XIX століття в Катеринодарі. За піснями козачого хору можна вивчати історію, а за костюмами — етнографію: всі деталі виконано з музейною точністю. У програмі концерту не лише стародавні пісні, а й нові, що їх, як і раніше, складають у станицях. Адже літопис козацтва не закінчено — його й нині продовжують писати на Кубані».

Віктор Гаврилович пишається своїм українським корінням. З 1974 року доля Захарченка та козачого хору нероздільні. Маестро ревно шукає фольклорні шедеври, подорожуючи з експедиціями в різні регіони, а потім робить цікаві обробки. На Кубані сильна українська громада зі старожитніми традиціями, активістом якої є Віктор Захарченко. Нині в репертуарі Козачого хору сотні українських пісень (народних і написаних на слова класиків і сучасних поетів), які майстерно виконують кубанці. До речі, Віктор Гаврилович — автор декількох наукових праць, а також книг з етнічної музики та фольклористики. 25 років тому він створив при хорі науково-дослідний центр традиційної культури та школу народного мистецтва для обдарованих дітей, яка нині носить його ім’я. Високий рівень вокальної культури, щирість і душевність кожного виконуваного твору — складові успіху хору та його маестро Віктора Захарченка.

Цього року виступи Козачий хор розпочне в Чернігові, Сумах, Харкові, Донецьку, Дніпропетровську, Полтаві, Кременчуці, Черкасах, Кіровограді, Миколаєві, Одесі та Сімферополі. Загалом на гастролі в Україну приїхало 120 осіб (хор, музиканти, танцюристи, адміністративні працівники). Для мобільності артисти пересуватимуться на шести автобусах (колектив проїде 10 тисяч кілометрів, перш ніж повернеться до Краснодара).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати