Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Половина міста — в холодних квартирах

Херсонська ТЕЦ не може розпочати опалювальний сезон через борги за газ
12 листопада, 19:38

Незважаючи на розпорядження міського голови Херсона щодо початку опалювального сезону для житлових будинків із 9 листопада, Херсонська ТЕЦ не може подати теплоносій до своїх об’єктів. А це — приблизно половина усіх житлових будинків у місті (569 одиниць) та об’єкти соціальної сфери. Причина затримки з опаленням — борги ТЕЦ перед АТ «Херсонгаз».

Однак у ТЕЦ кивають саме на «Херсонгаз» і вважають їх винними у тому, що містяни досі перебувають у холодних квартирах. Справа дійшла до суду.

«Причиною стала відмова АТ «Херсонгаз» розпломбувати вхідну газову засувку та забезпечити постачання природного газу на підприємство. У зв’язку з цим Херсонська ТЕЦ звернулась до Господарського суду Херсонської області із заявою про забезпечення позову. На виконання судової ухвали АТ «Херсонгаз» зобов’язане забезпечити природного газу до АТ «Херсонська ТЕЦ», — повідомляє ТЕЦ на своєму сайті, додаючи, що повністю готові до початку опалювального сезону і підписали договори з постачальником природного газу НАК «Нафтогаз України» та отримали відповідну номінацію.

На цю заяву відреагували в «Херсонгазі». На сайті підприємства повідомили, що ТЕЦ заборгувала перед ними понад 40 млн гривень і що такий борг не дає можливості проводити своєчасне технічне обслуговування газової системи та гарантувати її безпечну та безаварійну роботу.

«Станом на 11.11.2020 ніяких об’єктивних пропозицій від АТ «Херсонська ТЕЦ» щодо порядку погашення заборгованості не надходило, також теплопостачальна компанія не може надати фактичних підтверджень щодо спроможності виплати заборгованості за умовами договору реструктуризації боргу. Жодного зобов’язання щодо здійснення негайного пуску природного газу на відповідний об’єкт рішення суду не містить. На сьогодні АТ Херсонгаз подано заяву до суду із проханням надати роз’яснення щодо процедури виконання рішення суду», — повідомили у пресслужбі АТ «Херсонгаз».

Проблему розглянули на черговому засіданні обласної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Про це на брифінгу повідомив заступник голови Херсонської ОДА Вадим Чабан.

«На порядку денному, як головне, було питання початку опалювального сезону в Херсоні. Зокрема, щодо ТЕЦ: ситуацію, що пов’язана з можливим виникненням аварії на системах життєзабезпечення міста Херсона, наша комісія попередньо класифікувала як надзвичайну ситуацію техногенного характеру», — зазначив Вадим Чабан.

У коментарі «Дню» Вадим Чабан повідомив, що станом на 12 листопада обласна влада зі свого боку намагається створити всі умови, щоб проблему було вирішено. Зокрема, домовитися з «Херсонгазом».

«Я думаю, що в квартирах стане тепліше не пізніше, ніж завтра (13 листопада — Авт.). Все до цього йде. Ми поставили собі за мету — до вихідних запустити ТЕЦ. Власне, не ми її запускаємо, але маємо створити всі умови, щоб підвищити температуру теплоносія і пустити до будинків»

12 листопада, під час сесії міської ради, міський голова Херсона Володимир Миколаєнко проінформував, що питання з ТЕЦ і «Херсонгазом» вирішується, і що цього ж дня теплоносій мають подати до житлових будинків. Щодо МКП «Херсонтеплоенерго», яке забезпечує теплом іншу частину житлових будинків і об’єктів соціальної сфери, то станом на 11 листопада до 289 із 576 об’єктів підприємство подало теплоносій.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати