Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Питання національної безпеки»

На час воєнного стану активісти просять призупинити дію всіх дозвільних документів на будівництво в історичних зонах
06 грудня, 10:20

Активісти мають безліч ідей, як рятувати пам’ятки історії та культури: суди, пікети, співпраця зі слідчими. Не завжди такі методи мають ефект, але це тільки додає борцям за історичний Київ винахідливості. Днями голова правління громадської організації «Громада Андріївський узвіз» Віталій БІЛЕЦЬКИЙ розповів «Дню», що громада підготувала відкрите звернення з вимогою заморозити всі будівництва на території історичних зон.

«З огляду на оголошення воєнного стану, потрібно розглянути питання руйнівної забудови буферних та охоронних зон ЮНЕСКО, забудову в межах заповідних та визначних територій національного або державного рівня в комітеті Верховної Ради України з питань національної безпеки та оборони, — йдеться у зверненні активістів. — Також на законодавчому рівні потрібно призупинити дію всіх дозвільних документів до тих пір, доки не буде оголошено про закінчення дії положення про воєнний стан».

«Під час дії заборони ретельно перевірити суб’єкти підприємницької та господарської діяльності, які здійснюють будівництво, є замовниками будівництва або пов’язані з Російською Федерацією. Також перевірити всю містобудівну документацію, експертні та інші висновки, погодження та обґрунтування на відповідність вимогам чинного законодавства України та обмежень у межах охоронних і буферних зон ЮНЕСКО, межах заповідних та визначних територій національного або державного рівня», — пропонують активісти.

За словами Віталія Білецького, збереження культурної спадщини є питанням національної безпеки. Звернення можна підписати на фейсбук-сторінці активіста (https://www.facebook.com/BeletskiyVitaliy).

Наразі пропозицію громади підтримали громадська лабораторія «Час надбання», ГО «Громада Андріївський узвіз», Українське товариство охорони пам’яток історії та культури, ГО «Разом проти корупції», Комітет протидії незаконним забудовам, ICOMOS (Міжнародна рада з питань охорони пам’яток та визначних місць), Коаліція учасників Помаранчевої революції (КУПР), Національна комісія України у справах ЮНЕСКО, Національний заповідник «Софія Київська», партія «Національний корпус», а також низка народних депутатів.

Звісно, це не єдиний механізм боротьби з незаконними забудовами на історичній території. Так, 5 грудня у Києві відбувся Печерський районний форум «Охорона культурної та історичної спадщини». Захід проводився у межах II Форуму громадських рад міста Києва «Велика столиця-2019». А на 10 грудня громадська організація «Барви життя» планує круглий стіл на тему: «За історичний і природний Київ. Незаконні забудови — причини, наслідки, вихід із кризи». На зустріч запрошені архітектори, представники профільних інстанцій, міністерств, співробітники правоохоронних органів та прокуратури.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати