Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Щедрик» і благодійники

Будинок Миколи Леонтовича в селищі Шершні отримав шанс на нове життя
15 січня, 19:08

Кожного року, особливо під час Різдвяних свят, над усім світом лунає «Щедрик» — мабуть, найвідоміша українська композиція. Ця мелодія об’єднала мільйони людей на планеті і стала справжнім гімном Різдва. Сотні музичних колективів, починаючи від національних камерних оркестрів і закінчуючи культовими рок- та поп-гуртами (Pentatonix, Metallica), виконують її в різних аранжуваннях. Наприклад, офіційна кавер-версія від американського а капело-колективу Pentatonix зібрала на відеохостингу YouTube понад 155 мільйонів переглядів. А все почалось в маленькому селищі Шершні на Вінниччині, де народився Микола Леонтович. Наразі мало кому відомо, в якому стані нині знаходиться будинок у селі, де провів своє дитинство композитор. Відео та фото із цього будинку сьогодні не може викликати нічого крім пригнічення.

23 січня у Freedom Hall відбудеться великий благодійний концерт, організований заради спасіння від руйнування будинку Миколи Леонтовича. Гостями проекту стануть — Наталія Могилевська, Тayanna, Тоня Матвієнко, Jerry Heil, Viktoria Vasalati, Анна Буткевич, Девід Аксельрод, Гайтана, які  заспівають у цей вечір. Ініціативу також підтримають — всесвітньовідомий хор «Щедрик» та один із найкращих у світі скрипалів-віртуозів Ілля Бондаренко.

«Ми не можемо спостерігати осторонь, як десятиліттями ігнорується проблема будиночку дитинства Миколи Леонтовича, доведеного на сьогодні  до аварійного стану. Ми маємо врятувати цю унікальну історичну пам’ятку заради майбутнього», — ділиться організатор заходу Наталія Заболотна. Під час заходу передбачається благодійний аукціон, на якому свої лоти вже надали відомі українські митці, колекціонери та дизайнери.

Нагадаємо, в лютому 2018 року Фондом гуманітарного розвитку України було проведено архітектурний конкурс ескізів на бачення реновації комплексу Миколи Леонтовича, який об’єднає кілька культурних та освітніх об’єктів. Автор кращого проекту Олексій Семирог-Орлик запропонував збереження будинку Леонтовича в максимально автентичному вигляді завдяки використанню легких матеріалів та скла. Також в планах благодійників реновація й музеїфікація будинку, створення на його базі дитячої музичної школу імені Миколи Леонтовича, театру під відкритим небом та постійної резиденції Святого Миколая.

Всі небайдужі можуть долучитися і придбати квитки на сайті Freedom Hall та в касах міста, адже не завжди нам випадає можливість особисто долучитись до збереження культурної спадщини України.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати