Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Скарб на шкільному подвір’ї

Чернігівські учні відкопали 1340 монет часів Сигізмунда ІІІ
12 квітня, 11:29

10 квітня, копаючи землю на території навчального закладу і готуючи ґрунт для висадки квітів, учні Чернігівської загальноосвітньої середньої школи №24 наштовхнулися на горщик зі старовинними монетами. Скарб залягав на глибині буквально 20—25 сантиметрів. Про знахідку повідомили директора школи Юрія Домана, і той терміново викликав експертів з Чернігівського обласного історичного музею імені В. Тарновського.

«З’ясувалося, що сам глечик школярі зачепили лопатою та розбили, так і побачили, що всередині є монети. Орієнтовно це польські срібні монети першої половини XVII ст.» — так згодом прокоментував цю надзвичайну подію вчений секретар обласного історичного музею Максим Блакитний.

Загалом учні передали історикам близько 1340 монет. Варто зазначити, що Чернігівська ЗОШ №24 розташована на Троїцькій гірці, у безпосередній близькості до печерного Іллінського монастиря, що був заснований ще Преподобним Антонієм Печерським. Місцеві жителі частенько знаходять історичні артефакти в себе на городах.

«Знайдений скарб відноситься до часів, коли Чернігів належав до складу Речі Посполитої. Це монети часів польського короля Сигізмунда ІІІ, їх дуже багато, тому можемо стверджувати, що на сьогодні це найбільший монетний скарб тих часів, знайдений у Чернігові, — каже директор Чернігівського історичного музею імені В.Тарновського Сергій Лаєвський. — Наші співробітники проведуть інвентаризацію цього матеріалу, опишуть його, аби скарб якомога швидше потрапив до музею, був відреставрований і представлений громадськості».

До речі, скарби в «місті легенд» — не рідкість. Серед найбільш відомих, наприклад, знайдений у 1821 р. на березі річки Білоус золотий медальйон «змійовик» вагою 200 г, що належав, імовірно, князю Володимиру Мономаху; або ж знайдені у 1999 році в районі вул. Мстиславської 16 срібних гривень загальною вагою орієнтовно 3 кілограми. Це один з найбільших подібних скарбів, знайдених у Європі.

Чи отримають школярі, які знайшли скарб, винагороду від держави у розмірі 20% від вартості знайденого? Навряд чи. По-перше, досить складно встановити конкретну особу (як передбачено статтею 343 Цивільного кодексу), яка виявила монети (діти разом копали землю). По-друге, після виявлення знахідки вони повинні були негайно повідомити про це правоохоронців, чого не зробили. Крім того, частину монет школярі могли забрати собі на сувеніри. Фахівці історичного музею та педагоги намагаються усовістити дітей, аби ті повернули знайдене.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати