Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Східна брама» в розумний світ

У Луганську відкрили першу в місті українську книгарню. Незабаром у ній будуть і книжки «Дня»
13 березня, 12:01
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

За даними Держкомтелерадіо України, в другому півріччі 2012 року в Україні помітно збільшилась кількість книгарень і точок продажу книжок — на 546 одиниць. На початок 2013 року — їх 9 125, зокрема півтори тисячі книжкових магазинів та понад 7,5 тисячі книжкових кіосків і книжкових прилавків.

Найкраща ситуація зі збільшення кількості точок продажу книжкової продукції склалася в Луганській області. Тут відкрилося 11 нових книжкових магазинів і 315 книжкових кіосків і прилавків. Інше питання, яку саме книжкову продукцію вони пропонують покупцям. Але принаймні одна книгарня, спрямована на популяризацію української літератури та музики, в Луганську вже є — нова українська книгарня «Східна брама». Її засновник ставить перед собою мету перетворити магазин на культурний осередок, що об’єднав би україномовних людей та тих, хто загалом цікавиться українською культурою. Цілком вірогідно, що ця книгарня може стати своєрідною точкою перетину «інтелектуальних територій» нашої країни. До подій у книгарні зможуть долучитися всі ті, для кого до цього часу не знаходилося відповідного місця й аудиторії.

На своїй сторінці в соціальній мережі Facebook головний редактор «Дня» Лариса Івшина поширила приємну новину, додавши, що незабаром у луганській книгарні з’являться й книжки з «Бібліотеки «Дня», які вже давно знайшли місце на поличках київських, львівських та інших українських книгарень. Ці книжки також є своєрідними координатами культурних перетинів. Їх активно обговорюють в університетах, зокрема на зустрічах Дискусійного клубу Львівського національного університету ім. І.Франка та в НУ «Острозька академія». А тепер вони з’являться й у Луганську, а дискусія зможе набути ширших масштабів, доповнитися новими точками зору.

Під записом Лариси Івшиної в соціальній мережі відразу виникла своєрідна дискусія. Зокрема Тарас Прокопишин, один із організаторів «Вуличного університету» у Львові (детальніше про це — в матеріалі «Супермаркети знань» у «Дні» від 13 листопада 2012 року), запропонував «Дню» стати книжковим партнером для молодіжних освітніх ініціатив. І знову інтелектуальні території перетнулися.

«У моєму розумінні «інтелектуальна територія» — це щось на кшталт «третього місця», які досліджував американський соціолог Рей Ольденбург. На відміну від першого місця (домівки) й другого місця (роботи), третє місце — це місце неформальної комунікації, самовдосконалення та просто приємного проведення часу з друзями й однодумцями. Саме такі «інтелектуальні території» є чудовими місцями для творення нових ідей та реалізації креативних проектів. Ними можуть бути й кав’ярні, й мистецькі заклади, й бібліотеки, книгарні та різноманітні клуби тощо. Майбутнє — за міждиспиплінарністю, тому я впевнений: так чи інакше, події та проекти «інтелектуальних території» дедалі більше перетинатимуться. Саме тому ми з товаришами творимо «треті місця» освітнього характеру — «Вуличний університет» і «Освітню лабораторію», — розповів «Дню» Тарас Прокопишин. На його думку, поява української книгарні в Луганську — «це яскравий приклад соціального попиту на «інтелектуальні території». «Радий, що на сході країни також формуються «треті місця» патріотичного спрямування. Упевнений, що саме в таких неформальних умовах — ключі до історичного (й не лише) порозуміння», — підсумував він.

До 199-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка в Луганську відкрилася українська книгарня «Східна брама». Її організатором виступив колишній лідер луганської «Свободи» Дмитро Снєгірьов.

У асортименті магазину: книжки (від словників до художньої літератури), аудіопродукція (диски вітчизняних виконавців та аудіокнижки українською мовою), одяг із національною символікою та сувенірна продукція. Постачальниками продукції до луганського магазину стануть видавництво «Фоліо», книгарня «Є», агенція «Наш формат» (уже є прямі домовленості). Незабаром тут будуть і видання з «Бібліотеки» газети «День».

За словами Дмитра Снєгірьова, він уже має досвід розповсюдження української книжки. Кілька років тому луганчанин намагався відкрити три бібліотеки на території регіону — в Ровеньках, Сєверодонецьку та, власне, в Луганську. «Щоправда, ця акція закінчилася дуже сумно: бібліотеки поза межами Луганська були майже одразу розграбовані. Але цей досвід і надихнув нас на відкриття книгарні», — говорить організатор.

«Східна брама» — це більш ніж просто магазин. Відповідно до задуму організатора, книгарня має стати своєрідним культурним центром для україномовних луганчан. Тут працюватиме книжковий обмінний фонд, куточок перегляду відеопродукції. Крім того, в планах організатора — виставки народних майстрів із Луганського регіону та зустрічі з українськими літераторами. Організатор книгарні повідомив, що незабаром «Східну браму» відвідають автор книжки «Демонтаж лицемірства» Станіслав Федорчук та поетеса Тетяна Коваленко.

«Заклад мусить працювати не лише як книгарня, а все ж таки нести в собі певний просвітянський чин, показати безпосереднє спілкування читача з автором. Це загальноєвропейський досвід. Ми лише запроваджуємо його на теренах Луганщини», — пояснив організатор книгарні.

Луганський ентузіаст дуже сподівається на підтримку держави. «Відкриття російської книгарні (в Луганську їх дві. — Авт.) фінансують з-за кордону, централізовано урядом РФ. Адже для них Росія закінчується там, де закінчується російське слово. Було б дуже корисно, коли б і наш уряд перейняв цей принцип», — заявив Дмитро Снєгірьов.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати