Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Справа 22 «запорожців»

Військова прокуратура змінила звинувачення для бійців 51-ї бригади, яких два роки вже судять у Володимирі-Волинському
18 серпня, 11:15

Чергове засідання суду у Володимирі-Волинському, де базувалася 51-ша, а тепер — 14-та бригада, відбулося у присутності народного депутата України Надії Савченко. Вона, як і обіцяла під час візиту на фестиваль патріотичного духу «Бандерштат», який відбувся нещодавно у Луцьку, приїхала підтримати бійців бригади. Справу про їхнє, як вважає військова прокуратура, дезертирство називають «справою 22 запорожців». Саме стільки бійців вирішило іти до кінця, але не визнавати своєї вини в дезертирстві, якого, вважають, не було.

Луцький адвокат Василь Нагорний, який ці два роки захищає волинських «запорожців», каже: що більше тривають суди і розслідування, то видніше, що справу шито навіть не білими, а кривавими нитками. У липні 2014 року бійці 51-ї бригади тривалий час були в оточенні під постійним обстрілом «Градів» з російського боку, без їжі, води, а головне — підтримки армії. Щоби врятувати свої життя, вийшли на російську територію (на українську не було змоги зовсім), де потрапили в полон. Тут відмовилися від статусу біженців, який їм пропонували, і вимагали повернення в Україну. Їх повернули до Запоріжжя (звідси й назва справи — «запорожці»), де почалися суди, які тривають донині.

Під час останнього судового засідання військова прокуратура змінила своє обвинувачення. Вона вже не вважає, що бійці відмовилися нести службу в бойовій обстановці. Обстановку вже визнано небойовою, тобто це легший злочин та менша стаття. Проте дивує, каже адвокат, що досі судять лише рядових, а не їхніх командирів. Відомо, що через Росію виходили тоді ж із котла ще 400 бійців інших бригад ЗСУ, але їх у дезертирстві не звинувачували зовсім. 51-ша бригада стала жертвою цієї неоголошеної війни, хоч її бійці — прості волиняни — були мобілізовані першими, кинуті в саме пекло, героїчно пройшли всі гарячі точки, але стали заручниками ситуації, коли вину за промахи командирів перекинули на них. Василь Нагорний також повідомив, що Надія Савченко в судовий процес не втручалася, не було якоїсь політики з її боку, але дещо вона підказала під час судового засідання.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати