Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Світлина – як живильна сила»

14 травня в Ужгороді відкрилася фотовиставка «Дня»
15 травня, 10:01

Відкриття експозиції найкращих світлин міжнародного фотоконкурсу «День»-2014 у виставковій залі Закарпатського художнього музею ім. Й.Бокшая, яке відбулося 14 травня після більш ніж двогодинного насиченого думками і враженнями діалогу за круглим столом в УжНУ, мало свою родзинку. Заспівом до нього став виступ юних дарувань Ужгородського коледжу культури та мистецтв під керівництвом Валентини Вігули, який емоційно підкреслив характер цьогорічної виставки, частина якої присвячена подіям Революції Гідності та захисту України від російської агресії.

Головний редактор «Дня» Лариса Івшина, відкриваючи експозицію, наголосила, що ціла низка з представлених на фотовернісажі робіт є впізнаваними, адже вони стали дуже популярними у соцмережах, багато людей брали їх на «аватарки». Це - фото з душею, вони запам’ятовуються, передають характер нашого сучасника, нашої доби. «Сьогодні я побачила в ужгородській книгарні запрошення на виставку, наші книги у вітрині. Це ознаки відродження розумного простору. Немає бути просто книгарня, має бути підкреслена важливість нових книг, якихось переосмислених знань, свіжих новинок, які у всіх регіонах країни повинні з’являтися одночасно І тоді ми будемо на рівні з книгарнями і у Празі чи Братиславі, у Будапешті чи Бухаресті. Є розумне коло спілкування і його потрібно підживлювати повсякчасно. А фотографія для нас дуже важлива — бо це та живильна сила, яка дає можливість українському суспільству бути солідарним», - наголосила Лариса Івшина.

Слова подяки редакції «Дня» за системну просвітницьку працю від імені закарпатців виголосили директор художнього музею Франциск Ерфан, журналіст Василь Ільницький, голова Закарпатської організації спілки художників Борис Кузьма, проректор УжНУ Мирослава Лендьел, директор коледжу культури та мистецтв Наталія Шетеля, боєць добровольчого батальйону «Карпатська Січ» «Голота». 

Біля фотоекспонатів можна бачити ужгородців різних поколінь і роду занять. Серед них - ветеран і активний член «Просвіти», лауреат державної премії у галузі науки і техніки Володимир Шелепець, студентка відділення журналістики УжНУ Мирослава Гараздій та її однокурсники, єпископ-ординарій Мукачівської ГК єпархії владика Мілан, народний художник України Володимир Микита, бійці добровольчого батальйону «Карпатська Січ» та офіцери військкомату, Генконсул Словаччини Янка Буріанова та консул Угорщини в м.Ужгород Ласло Віда, лауреат численних письменницьких відзнак, поет Василь Густі, керівник заслуженого Закарпатського народного хору Наталія Петій-Потапчук, депутати міськради Богдан Андріїв та Ростислав Буланов, професор УжНУ Сергій Федака і доцент Володимир Тарасюк, ужгородські педагоги і школярі, а також гості нашого древнього міста.

У рамках акції «Подаруй книгу рідній школі» за кошти меценатів було закуплено 26 комплектів видань з Бібліотеки газети «День» для освітніх закладів міста, представники яких отримали літературу у виставковому залі.

Впродовж імпрези у залах старовинного музею лунала класична фортепіанна музика у виконанні викладачів Ужгородського коледжу культури та мистецтв Лесі Глуханич, Марини Філяк, Діани Бучок, Крістіни Турані. 

Фотовиставка діятиме у Закарпатському обласному музеї ім. Й. Бокшая до 31 травня. Упродовж цього часу кожен із відвідувачів може віддати свій голос за ту чи іншу вподобану фотороботу. Підсумки голосування буде підбито у день закриття виставки, коли й оголосять володаря титулу глядацьких симпатій. Крім того, охочі матимуть змогу світлину з числа експозиції, що припала до душі, придбати у редакції «Дня».

«ЦЕ РОБИТЬ НАС ЯКІСНО ІНШИМИ»

Володимир ТАРАСЮК, в. о. завідувача кафедри журналістики УжНУ, доцент, заступник голови Закарпатської обласної організації НСЖУ:

— Для мене Дні газети «День» в Ужгороді — це насамперед свято якісної, інтелектуальної журналістики, патріотичної преси. Щиро радий, що до нього зуміло долучитися молоде покоління здобувачів нашого фаху, яке безпосередньо мало нагоду доторкнутися до основ високих стандартів вітчизняних ЗМІ, поспілкуватися з таким її Метром, як Лариса Івшина. Для нашого відділення це, безперечно, визначна подія.

Особлива подяка за Фотовиставку й подаровані майже 30 книжок чудової публіцистики для нашої кафедри! Це те, що не залишає байдужим, робить не тільки нове покоління журналістів, а й усіх нас, медійників, якісно іншими!

«НАМ ЦІ ТЕМИ ДУЖЕ БЛИЗЬКІ ЩЕ Й ТОМУ, ЩО В БОЯХ НА ЛУГАНЩИНІ ЗАГИНУВ НАШ ВИПУСКНИК…»

Володимир ПОЛІЩУК, директор Ужгородської школи № 15:

— Я прийшов на відкриття Фотовиставки разом із нашими старшокласниками, адже героями багатьох світлин є практично їхні ровесники, які живили своєю юначою енергією Майдан, які сьогодні йдуть до війська та добровольчих батальйонів. Особисто нам ці теми дуже близькі ще й тому, що в боях на Луганщині загинув наш випускник Олександр Попадинець, пам'ять про якого ми свято бережемо. Загалом виставка відкрилася дуже вчасно, адже незабаром закінчення навчального року, і ми ще встигнемо організувати екскурсії до музею на її оглядини для всіх старшокласників.

Окремо хочу подякувати редакції «Дня», ініціатору та організатору виставки в Ужгороді журналістові Василеві Ільницькому, меценатам Роберту Горвату, Валерію Пацкану, Михайлові Качуру та Богдану Андріїву за чудові книжкові подарунки для нашої шкільної бібліотеки. Дуже шкода, що ці книжки ми не бачили досі, але наступного навчального року вони обов’язково стануть тим джерелом, з якого ми будемо черпати правдиву інформацію для вивчення нашої історії.

«ДО СЛІЗ ВРАЗИЛА РОБОТА «НЕ ЗЛИЙ МАЙДАН!»

Леся ГЛУХАНИЧ, викладач музики Ужгородського коледжу культури і мистецтв:

— У дні Революції Гідності ми всім серцем переживали за тих людей, які там, на Майдані, виборювали для всіх нас суспільні засади людської гідності, і допомагали їм, як могли. Відтоді уже минуло півтора року, багато чого стерлося з пам'яті, решту подій затьмарила війна з російським окупантом, фізичні та душевні страждання наших покалічених, але нескорених бійців, осиротілих родин. Тому мене до сліз вразила робота «Не злий Майдан!». Найближчим часом неодмінно приведу на виставку увесь курс.

«ВАЖЛИВО, ЩОБ ЦЯ СТОРІНКА НАШОЇ ІСТОРІЇ ТА ЇЇ ДОСВІД ТАКИ НАВЧИЛИ НАС»

Йосип КОБАЛЬ, кандидат історичних наук, заввідділу археології Закарпатського краєзнавчого музею:

— Знамениті слова Цицерона про історію як учительку життя не раз спадали мені на думку, коли оглядав Фотовиставку газети «День», присвячену останнім буремним подіям в Україні. Здавалося б, все відбувалося не так уже й давно, і люди все пам’ятають. Але побачене змушує замислитися над таким близьким минулим, причинами, які призвели до цього. Минуле зблизька виявилося більш шокуючим, більш трагічним, аніж це здавалося раніше. Фото площі після бою, на якій немає жодної людини і яка завмерла в тиші, нагадує картини з якихось фантастичних фільмів про Апокаліпсис.

Однак поряд із важкими драматичними фотографіями присутні теплі, романтичні знімки, які засвідчують, що колись це пекло таки закінчиться і на нашій землі настане пора спокою, миру і процвітання. Як засвідчують світлини, люди у нас для цього є. Тим паче, що виростає нове волелюбне покоління. Важливо, щоб ця сторінка нашої історії та її досвід таки навчили нас чогось, як про це колись писав Цицерон.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати