Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Свято... паприки

У селі Мала Добронь на Закарпатті цей перець є інгредієнтом більшості страв і основою для заробітку
20 вересня, 12:01
ФОТО THERMAL.HU

18 вересня в селі Мала Добронь Ужгородського району традиційно культивовану тут з давніх-давен продукцію — червону паприку — представляли місцеві фермери. На щорічний районний фест, який сприяє збереженню самобутньої української та угорської народної культури, звичаїв, побуту, обрядів та мистецтва, зібралися численні гості з сусідніх сіл, представники влади та друзі з Угорщини, зокрема з міста-побратима Демечер.

Головною винуватицею фесту традиційно стала доброньська паприка, яку тут вирощують з дідів-прадідів, котра є інгредієнтом більшості місцевих страв. Обов’язком чи не кожного малодоброньця, переважна більшість яких є етнічними угорцями, вирощувати на своєму городі червону паприку, яку потім висушують і мелють. Місцева паприка славиться своїми смаковими та кулінарними якостями, вона добре знана по всій Україні й нічим не поступається угорській. У Малій Доброні практично в кожному господарстві вирощування паприки перетворилася в невеликий бізнес. А з 2004 року завдяки підприємцю Берталону Вароді розпочалося промислове вирощування, переробка та фасування молотого червоного перцю.

На святі можна було побачити міні-виставку спецій, виготовлених із червоної паприки, овочів та фруктів, які вирощують місцеві фермери, скуштувати м’ясо та сало мангаліци — спеціального сорту свині. Щоправда, вся виставка паприки була представлена лише одним павільйоном — фермера Вароді.

Офіційну частину та концерт, який підготували кращі творчі колективи Ужгородщини, вели двома мовами — українською та угорською. Упродовж свята гості мали нагоду насолодитися угорськими, українськими, словацькими та румунськими піснями й танцями, а також продегустувати традиційні угорські страви.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати