Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Такої «Iсторії» Львів ще не мав

15 березня, 00:00
ЯРОСЛАВ ІСАЄВИЧ

«...Львів лежить у такому місці, неначе це альтана посеред раю. Дуже гарні околиці... як лише трохи перейти через поріг, натрапиш на стільки дивовижних речей, що де- інде треба було б подорожувати сто миль, щоб таке побачити... У цьому місті, як і у Венеції, стало звичним зустрічати на ринку людей з усіх країн світу в своїх уборах: угорців у їхніх малих магерках, козаків у великих кучмах, росіян у білих шапках, турків у білих чалмах. Ці всі у довгому одязі, а німці, італійці, іспанці — в короткому. Кожен, якою б мовою не говорив, знайде тут свою мову. Місто віддалене понад сто миль від моря. Але коли побачиш, як на ринку при бочках мальвазії вирує натовп критян, турків, італійців, зодягнених ще по-корабельному, видається, наче тут порт одразу за брамою міста.» Цей уривок подорожніх вражень Мартина Груневега, який жив у Львові в 1582—1602 рр., надає уявлення про місто, якому вдячні і залюблені в свою колиску львів’яни-історики присвятили декілька літ своєї наполегливої праці, видавши перший том «Історії Львова». Це —найповніша історія Львова за його 750 років існування. Творилася вона кілька років чималим колективом iз п’яти десятка авторів під загальною редакцією академіка НАН України, директора інституту українознавства ім. Івана Крип’якевича Ярослава Ісаєвича. Видання до друку підготувало львівське видавництво «Центр Європи».

Перший том досліджує історію Львова від першої літописної згадки про Львів (1256) до входження міста у склад імперії Габсбургів (1772).

Другий том, який вийде вже цього місяця, досліджує власне період перебування міста в Габсбургській імперії (1772—жовтень 1918). А третій, які автори планують побачити до Дня міста розкаже про період від Листопадового чину 1918-го до сучасності. Унікальність видання полягає в тому, що воно багато ілюстровано репродукціями гравюр, ікон, давніх портретів, фотографій та малюнків будівель, скульптур, ремісничих виробів. Серед ілюстрацій, зокрема, перше картографічне зображення міста на мапі Європи 1339 року.

Такої друкованої історії не має жодне місто України, включаючи Київ. Невдовзі планується видання «Історії Львова» польською мовою у вигляді дайджесту.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати