Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Точка зустрічі – Чернівці

7—9 вересня відбудеться фестиваль MERIDIAN CZERNOWITZ
05 вересня, 11:44

Презентація поетичної збірки Сергія Жадана «Антена», зустріч з одним із найвідоміших швейцарських поетів, відкриття нових громадських просторів Чернівців — це далеко не все, що приготував для читачів MERIDIAN CZERNOWITZ.

Цього року фестиваль відбуватиметься уже вдев’яте. Крім поетичних читань авторів з України, Німеччини, Австрії, Швейцарії, Ізраїлю, Польщі, Румунії та Литви і презентації нових книжок (серед них і «Твій погляд, Чіо-Чіо-сан» Андрія Любки), на читачів чекає багато нових форматів. Зокрема, як розповіла Євгенія ЛОПАТА, директорка фестивалю і головнаредакторка видавництва MERIDIAN CZERNOWITZ, вперше відбудеться дискусія представників ПЕН-клубів України, Австрії, Німеччини, Румунії, Литви та Польщі. Подія організована у співпраці з українським ПЕН-клубом, і її темою буде «Токсична пропаганда проти свободи слова: що може література в добу пост-правди?». «Ми дуже раді, що MERIDIAN CZERNOWITZ стане точкою зустрічі для членів ПЕН-клубу та глибокого обговорення», — зазначила Євгенія Лопата.

Ще одна особливість дев’ятого фестивалю — початок проекту «Пауль Целан 100». Як зазначила директорка фестивалю, Пауль Целан є дуже міцним підґрунтям для діалогу, який будуть вести уже сучасні письменники, інтелектуали. Адже його життя — переплетіння культур різних країн. Народився Пауль Целан у Чернівцях, його перша поетична збірка вийшла в Австрії, всесвітню славу він здобув у Німеччині, а другу половину життя провів у Франції. «Пауль Целан 100» має на меті об’єднати культурним мостом ці чотири країни, на основі спільного фундаменту. Цей проект — місток між минулим і сучасним, оскільки є платформою для створення сучасних культурних кооперацій між цими державами, — стверджує Євгенія Лопата. — Закінчиться проект 2020 року — сторіччям з дня народження Целана, звідси й назва».

Ще один історичний місток — виставка графіки і гравюри Герхарда Фалькнера й Нори Матоци. Обидва митці два роки тому були в Чернівцях. Як поділилася Євгенія Лопата: «Це, крім іншого, алюзія на поетичні збірки Пауля Целана, які своїми гравюрами прикрашала його дружина. Мені здається, це гарний приклад історичного містка між Чернівцями Пауля Целана та сьогоднішніми Чернівцями».

Музично-поетичний проект «Літографії» на підтримку однойменного альбому Юрія Андруховича та гурту Karbido, аудіовистава за книжкою Христі Венгринюк «Народжуватися і помирати взутими», поетичні читання від Садгірської синагоги до Літнього театру забезпечать літературну атмосферу й відкриють нові локації навіть для самих чернівчан.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати