Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Тихий протест 1970-х»

Так називається виставка, яку відкриють в Національному художньому музеї України
05 вересня, 11:38

До експозиції ввійде понад 120 робіт, більшість із яких будуть виставлені вперше! Виставка розповість про феномен українського мистецтва 1970-х і відкриє глядачеві один із найменш вивчених періодів історії української культури.

Сімдесяті — знаковий час в українській культурі, пов’язаний із іменами Сергія Параджанова та Василя Стуса, час всесоюзних будівництв — ЧАЕС, БАМ та індустріалізації Сибіру. Це період внутрішньої еміграції радянських громадян, час фарцівників, зачісок «під бітлів», потертих джинсів і магнітофонів бобін із записами Володимира Висоцького (його напівофіційні концерти збирали тисячі глядачів). «Тихий протест...» — дзеркало епохи, можливість пригадати, «як це було», відчути ностальгію та зрозуміти, чим жило покоління 1970-х.

— Багаті на події у внутрішній і зовнішній політиці 1960-ті, надія на суспільно-політичні зміни в СРСР і жорстоке розчарування, яке не забарилося, породили новий тип світогляду, властивий сімдесятникам, — розповідає куратор проекту Євген БЕРЕЗНИЦЬКИЙ. — Інтелігенція вже не намагалася активно протестувати проти ідеології зрівнялівки та сірості. Художники звернулися до власних переживань і роздумів, сфокусувалися на дослідженні індивідуальності, що виділяється з сірої маси. Це покоління створило нову естетику: експерименти з формою і технікою малюнка, а також використання кольору для передачі відчуття предмету, стали новим підходом для відображення навколишнього світу, а не способом його фотографічного зображення. Стався своєрідний «тихий переворот», який поступово знищив соцреалізм зсередини...

Уникаючи гострих суспільно-політичних тем, представники нової творчої еліти віддавали перевагу ліричним пейзажам і натюрмортам, абстрактним формам або грі з різними стилями мистецтва минулих епох. У цей же час у культурі великого значення набули цитати з фольклору, використання міфологічних і літературних образів. Художники-сімдесятники брали участь в офіційних виставках, але багато хто з них ішли в андеграунд, створював власне середовище та знаходив своїх глядачів на «квартирних виставках».

«Тихий протест 70-х» представить кращі живописні та графічні роботи (пейзажі, портрети, сюжетні композиції) понад двадцятьох авторів, серед яких один із послідовних адептів «суворого» стилю Владислав Мамсіков, майстер ліричної картини Зоя Лерман, одеський нонконформіст Олег Соколов, засновник «панічного реалізму» Петро Беленок, метр натюрморту Валентин Реунов та інші.

Виставку можна відвідати з 20 вересня по 20 жовтня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати