Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Донецьку вимкнули всі українські телеканали

17 липня, 13:35

Із понеділка в Донецьку мешканці різних районів міста почали скаржитися, що з ефіру цифрового мовлення Т2 зникли всі українські телеканали. Це підтвердили й у Раді національної безпеки і оборони України. «У Донецьку, на жаль, відключено всі українські канали», — повідомив речник РНБО Андрій Лисенко. Проте він також зазначив, що у звільнених Слов’янську та Краматорську відновили мовлення два українські телеканали.

Донецький журналіст Євген Шибалов коментує ситуацію так:

— Росіяни чудово розуміють, що таке інформаційна війна, і зуміли зробити її невід’ємною частиною своєї військової стратегії. Із досвіду чеченських воєн вони знають, що армія не може успішно діяти на територіях, де населення ставиться до неї нелояльно, а то й прямо вороже. Вони роблять усе, щоб створити сприятливу ситуацію на сході України, — щоб українська армія, яка прибула туди захищати українських громадян, не відчувала їхньої підтримки.

Головним інструментом створення потрібних настроїв у суспільстві залишається телебачення. Тому що, незважаючи на розвиток технологій, основну інформацію про події суспільство і в Росії, і в Україні отримує з «першої кнопки країни». Саме тому перше, що робили бойовики в кожному захопленому місті, — вимикали українські телеканали. А перше, що вони зробили, коли закріпилися в Донецьку, — захопили обласний державний канал і зараз пускають в ефір свій продукт. Нехай він зроблений кустарно, але найголовніше, що вони намагаються монополізувати інформаційний простір. І саме це призводить як до нових жертв серед мирного населення, так і до нових втрат українських військових. Тому що в цій війні зброєю, зокрема, є й громадська думка.

Деякі українські канали до цього ненадовго запрацювали тільки тому, що йшов чемпіонат світу з футболу. Адже в самій Росії більшість спортивних каналів, які транслювали цю подію, не йдуть у відкритому ефірі, а доступні лише за платною підпискою. Саме тому ДНРівці тимчасово ввімкнули деякі українські канали. Не тому, що цього хотіли мирні жителі, а тільки тому, що цього хотіли їхні ж прихильники, які, напевно, сказали щось на кшалт: «Ми всі розуміємо, але там же футбол — треба якось подивитися». Це — єдина причина, чому останні два тижні деякі українські канали були присутні в Донецьку. Та Чемпіонат світу закінчився, вони стали непотрібні, й їх вимкнули.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати