Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У кілограмі ковбаси — 100 грамів... м’яса

31 липня, 00:00

Пересічний українець, мабуть, не раз задумувався над невідповідністю існуючих в Україні цін на деякі товари їхнiй реальній собівартості. Особливо вражає дешева ковбаса, виготовлена з... дорогого м’яса. У Рівному, наприклад, ціна м’яса в середньому складає 20 гривень за кілограм, а вартість більшості ходових сортів ковбас не перевищує 15-ти. Враховуючи досить високу собівартість виробництва ковбас, що включає в себе витрати на електроенергію, робочу силу, перевезення тощо, то виникає цілком логічне запитання: яким чином виріб iз м’яса стає удвічі чи навіть втричі дешевшим за саме м’ясо?

Фахівці Рівненського управління захисту прав споживачів, провівши відповідні перевірки, дійшли висновку, що кожен кілограм рівненської ковбаси містить у середньому 100 грамів м’яса. Решта — це так звані наповнювачі, консерванти, барвники і, звичайно ж, вода. Саме через завищений вміст вологи знімають з реалізації більшість м’ясних виробів.

Натомість небезпека криється в іншому, бо, окрім нешкідливих для здоров’я людини складових (борошно, манка, крохмаль), використовується, приміром, селітра, яка надає ковбасі приємного червоного кольору й одночасно нищить людську печінку. А ще на Рівненщині, готуючи ковбаси, з розмахом використовують польське сало, яке за смаковими якостями значно поступається українському (зате в кілька разів дешевше!).

От і виходить, що парадоксальні ціни на ковбасні вироби не лише шкодять економіці держави, а й можуть завдати непоправних втрат нашому здоров’ю.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати