Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Україна багатоетнічна»

У Полтаві представили художньо-документальний фільм про життя різних спільнот у нашій країні
04 вересня, 11:01
У СТРІЧЦІ ПРЕДСТАВЛЕНО ДЕСЯТЬ НАЙБІЛЬШИХ ЗА ЧИСЕЛЬНІСТЮ ЕТНІЧНИХ СПІЛЬНОТ УКРАЇНИ — РОСІЯНИ, БІЛОРУСИ, МОЛДАВАНИ, КРИМСЬКІ ТАТАРИ, БОЛГАРИ, УГОРЦІ, РУМУНИ, ПОЛЯКИ, ЄВРЕЇ, ВІРМЕНИ / ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

У Полтаві в актовій залі Суспільної служби України відбулось представлення художньо-документальної стрічки Лілії Ткаченко «Україна багатоетнічна». Фільм — це поєднання документальних кадрів із життя етнічних спільнот, які проживають на теренах України, й інсценізація типової розмови між людиною, на яку вплинула російська пропаганда, та звичайною жителькою України.

Як розповідає режисер Лілія Ткаченко, зйомки фільму тривали з грудня 2014-го по липень 2015 року в різних регіонах країни. Загалом на території України проживає понад 120 етносів, однак у стрічці представлено десять найбільших за чисельністю етнічних спільнот України — росіяни, білоруси, молдавани, кримські татари, болгари, угорці, румуни, поляки, євреї, вірмени. Однією з рушійних сил, що наштовхнула на створення документального фільму, стала боротьба з неправдивими новинами, які поширюють у ході інформаційної війни. На думку авторки «України багатоетнічної», цей проект дуже актуальний, адже існує необхідність продемонструвати жителям інших держав і самим українцям, яким є справжнє життя етнічних груп в Україні, як їм вдається зберігати свою культуру, мову і традиції. До речі, для іноземців, які не розуміють української мови, фільм спеціально протитровано англійською. Втіленню проекту в життя Лілія завдячує відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні, який допоміг у створенні фільму.

Полтава не стала першим містом, яке побачило цю чудову картину. Прем’єра фільму відбулась у серпні в Києві, й із того часу її продемонстрували вже в шести містах України. На жаль, через недостатню поінформованість жителів регіону (запрошення на показ здійснювалося лише через соціальні мережі) на презентацію у Полтаві прийшло небагато людей. Проте всі присутні не залишилися байдужими до побаченого, про що свідчить той факт, що жваве обговорення картини тривало ще довго.

Пані Лілія поділилася: найближчим часом вона планує роботу над фільмом екологічної тематики, а також хоче зняти кіно про життя українців за кордоном. У найближчі плани режисера входить розповсюдження презентованого фільму у всіх навчальних закладах України.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати