Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

В об’єктиві — 22 пам’ятки

На Вінниччині знімають фільми про старовинні храми регіону
24 липня, 12:12
ФОТО НАДАНО АВТОРОМ

До 1030-річчя від дня Хрещення Київської Русі на одному з вінницьких телеканалів планують представити серію фільмів про старовинні храми Вінниччини. Кінострічки розповідатимуть про найдавніші релігійні пам’ятки, які збереглися до наших днів і входять до сакральної спадщини регіону. Також йтиметься про житіє вінницьких священиків різних конфесій. Як каже начальник відділу у справах релігії Вінницької ОДА Лариса Шепель, увесь матеріал уже відзнятий і триває монтаж відео. Головна мета кінострічок — популяризація сакральних пам’яток Вінниччини та створення нових паломницько-туристичних маршрутів.

«Торік за рахунок коштів, які були виділені в межах обласної профільної програми, відзняли три фільми: два з них розповідали про стародавні святині Поділля, а один — присвячений сакральній спадщині. Усі вони нині розміщені в Youtube у вільному доступі. Загалом вдалося охопити 18 храмів Вінниччини, — коментує Лариса Шепель. — Цього року ми плануємо створити ще три кінострічки. В об’єктив потрапило 22 храми. Зйомки відбувалися на території усієї області, до них потрапили святині різних конфесій. Демонстрація кінострічок буде приурочена до 1030-річчя від дня Хрещення Київської Русі. Паралельно плануємо створити кілька духовно-просвітницьких теле— та радіопрограм про діяльність релігійних організацій області. На все це з обласного бюджету цього року виділили 30 тисяч гривень. Таку суму ми отримуємо щороку на період дії профільної програми, тобто з 2016 по 2020 роки».

Окрім фільмів та телепрограм, до друку готується другий том сакральної енциклопедії «Старовинні храми Вінниччини». Перший був випущений ще 2008 року. Книга міститиме фото пам’яток сакральної спадщини та короткий історичний опис кожної з них. Після презентації енциклопедію обіцяють розмістити в мережі інтернет у вільному доступі. У такий спосіб співробітники відділу релігії сподіваються задокументувати пам’ятки духовної спадщини, які розташовані на Поділлі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати