Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Від Хотина до Відня»

13 вересня, 11:08

Експозиція, розгорнута у залах Палацу Бандінеллі, що на площі Ринок, 2, приурочена до 330-річчя Віденської битви, перебігає у рамках святкування 120-річчя Львівського історичного музею і складається з двох частин.

Експонати першої розповідають про битву під Хотином 1621 року, коли військо польського королевича Владислава й українського гетьмана Петра Сагайдачного розгромило 100-тисячну турецьку армію і на довгий час зупинило її наступ. В експозиції – схеми та карти бойових дій, гравюри, що висвітлюють хід військових подій, художні та графічні зображення тогочасної зброї, портрети полководців, польські та козацькі штандарти, багато іншого цікавого документального матеріалу.

Експонати другої частини виставки розповідають про облогу Відня 1863 р., яка була останньою спробою Османської імперії продовжити експансію в Європу. На огляд публіки вперше представлено художнє панно Мельхіора Відмара «Зустріч Яна ІІІ Собєського з Леопольдом І Габсбургом після перемоги під Віднем», написане через 20 років після Віденської баталії, а також унікальні трофеї. Особливу увагу упорядники виставки просять звернути на колекцію кінської збруї, що оздоблена сріблом, прикрашена коштовним камінням та вражає вишуканою технікою виконання.

Один із найцінніших експонатів — ручної роботи, з оригінальним орнаментом турецький намет ХVII ст. Поряд представлено художній портрет козака Мамая, тулумбас, що застосовували із ХVII ст. як військовий сигнальний інструмент, козацькі люльки тощо. Окраса експозиції — шабля із золотим дарчим написом, подарована імператором Священної Римської Імперії Леопольдом І переможцю Віденської битви польському королю Яну ІІІ Собєському. Це, за словами організаторів виставки, — єдиний експонат такого рівня, що зберігся в Україні, і до Львова привезений із Тернопільського краєзнавчого музею.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати