Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Від влади чекають дій

26 лютого, 00:00

Кредит довіри новій владі, виданий суспільством під час президентських виборів, поки не вичерпано і навіть поповнився новими бонусами. Про це свідчать результати всеукраїнського соціологічного опитування, проведеного в першій половині лютого Фондом «Демократичні ініціативи» і Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС). Правда, як повідомив учора на презентації дослідження президент КМІСу Валерій Хмелько, питання про довіру новій владі ставилося не прямо (поки, на думку соціолога, це робити ще рано), а опосередковано — за допомогою механізму, що використовується в соціальній психології. Зокрема, респондентам (було опитано 2040 чоловік) поставили запитання: «За кого ви голосували в останньому турі президентських виборів 26 грудня?». Отриманий результат засвідчив підвищення рівня психологічної готовності українців підтримати дії нової влади. По-перше, набагато більша, ніж це було в реальності, кількість громадян заявила про те, що вони взяли участь в голосуванні (89% проти офіційних 77% явки). З них 55% заявили, що вони голосували за Віктора Ющенка, 35% — за Віктора Януковича. Таким чином прихильниками діючого Президента зараз хочуть себе подати на 12—15% більше громадян, ніж під час виборів. Найбільше таку «лояльну забудькуватість» продемонстрували мешканці центральних областей країни — серед них цей показник збільшився на 19—23%. На Заході України — на 15—20%, на Півдні — на 6—10%. І тільки в східному регіоні ситуація практично не змінилася — бонус Ющенка тут склав усього трохи більше 1%. У той же час, на Півдні і Сході істотно (на 8— 10%) виросла кількість тих, хто зараз вважає за краще позиціонувати себе як «виборець Януковича». На думку В. Хмелька, це є ознакою все ще неблагополучної ситуації в цих регіонах і має стати предметом пильної уваги з боку політиків.

Соціологи також спробували з’ясувати, наскільки обгрунтованими були твердження про мільйони інвалідів і пенсіонерів, що не проголосували, з якими виступала команда Януковича після третього туру і навіть вимагала в зв’язку з цим визнати вибори недійсними. Виявилося, що таких виборців 26 грудня було 1%. «Це менше 400 тисяч чоловік, а не мільйони, про яких говорили прихильники Януковича», — зазначив В. Хмелько. Соціолог також звернув увагу, що кількість тих, хто не зміг узяти участь у виборах через те, що їм не забезпечили голосування на дому, у Східному і Південному регіонах виявилося в три-чотири рази більше, ніж у Західному. «Я не думаю, що інфраструктура доставки урн в Західному регіоні настільки краща, — коментує цей факт президент КМІСу. — Швидше, це була певна політика тих людей, що займалися організацією голосування в цих регіонах».

Серед завдань, які насамперед має вирішити Президент Ющенко, учасники опитування виділили соціальні питання: поліпшення рівня життя (25,5%), підвищення пенсій, матеріальної допомоги (24%), створення нових робочих місць (24%), підвищення заробітної плати (21,5%). 15% вимагають покласти кінець корупції і злочинності, 12% — підняти промисловість. 11% — поліпшити медичне обслуговування населення і освіту, і не робити їх повністю платними. У той же час поліпшення відносин з Росією вважають пріоритетним тільки 1,4% населення країни. Менше 1% українців вважають, що Президенту насамперед треба надати статус державної російській мові і вивести український контингент з Іраку. Упевненість в тому, що Президент упорається з найважливішими для суспільства завданнями, висловлюють 23% українців, сподіваються на це 44% опитаних. Мають сумніви 17% наших співгромадян. 7% переконані, що Президент не впорається.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати