Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Забуті маєтки Поділля

Вінницькі студенти створили проєкт задля збереження архітектурної спадщини регіону
09 листопада, 18:26

Майбутні дизайнери, студенти Вінницького коледжу будівництва та архітектури КНУБА, презентували проєкт «Маєтки. Контури історії». Він має на меті привернути увагу широкого загалу до забутих архітектурних пам’яток садибного будівництва кінця ХІХ — початку ХХ століття. Для цього упродовж року молоді люди виїздили в експедиції по області, фотографували пам’ятки і знімали відео. На сьогодні, як каже кураторка проєкту Юлія ЛУЧЕНКО, вони детально дослідили 14 об’єктів, зафіксували їхній стан у плакатах та вже напрацювали можливі дизайнерські реставрації. Свої рішення незабаром обіцяють презентувати на сайті, який розробляють у рамках проєкту.

«Головне гасло нашого проєкту — «Час зняти шари забуття». Ми хочемо донести до широкого загалу інформацію про маєтки, які збереглися на теренах Поділля. Показати, що вони нічим не гірші, ніж зразки європейської спадщини і заслуговують того, щоб про них знали і їх відвідували, — розповідає Юлія. — У Вінницькій області майже 150 пам’яток архітектури. Нам вдалося дослідити 14 із них, повернути їх так би мовити із забуття і показати, як можна врятувати.

За нинішніх обставин пам’ятки архітектури будуть відновлюватися лише тоді, коли нестимуть якусь функцію, тобто якщо у цих приміщеннях буде життя. Ми помітили, що ті об’єкти, у яких діють школи, інтернати чи інші заклади, мають досить пристойних вигляд. Їх можна відвідувати і насолоджуватися красою. Та ми передусім досліджували занедбані об’єкти і напрацювали кілька варіантів, як можна було б використовувати ці споруди для розвитку території і громад зокрема».

Свої напрацювання студенти презентували у хабі «Місто Змістів». Подія мала на меті привернути увагу громадськості, передусім архітекторів, краєзнавців та представників влади. Студенти прагнуть створити пул фахівців, які спільними зусиллями зможуть виявити проблематику і напрацювати стратегію із пошуком шляхів для збереження пам’яток архітектури в регіоні. Наступним кроком стане написання грантових проєктів для громад та розробка туристичних маршрутів, які, на думку майбутніх дизайнерів, допоможуть знайти інвесторів і зняти  шари забуття зі свідків століть.

Проєкт «Маєтки. Контури історії» реалізується у рамках грантової програми від Молодіжного Банку Ініціатив, що діє у Вінниці. До участі у конкурсі цього року було подано 27 заявок. Фінансування отримали лише вісім проектів, серед яких й ініціатива студентів Вінницького коледжу будівництва та архітектури КНУБА.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати