Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Знання в дорозі

Чому порушені терміни друку шкільних підручників
30 серпня, 09:50

Школи мали отримати три нові лінійки підручників (загалом близько 18 мільйонів примірників): для п’ятих класів — протягом липня, для перших класів — протягом серпня, для десятих класів — протягом вересня. На практиці усе це буде віддруковано та розвезено по навчальних закладах із затримкою в один-два місяці.

В очікуванні паперових версій, МОН пропонує завантажувати електронні варіанти підручників, які будуть розміщені на його ресурсах до 1 вересня. За програмами Нової української школи першокласники у перший адаптаційний місяць взагалі не мають користуватися підручниками.

«Міністерство освіти і науки розробило на перші тижні надзвичайно докладні матеріали для вчителів, з детальним потижневим описом, де є навчальні цілі на тиждень, а також розписані активності, вправи та завдання для досягнення цих навчальних цілей. Дуже важливо, щоб протягом цього часу діти рухались та вчилися активно співпрацювати. Усі ці матеріали розіслані на школи. З ними може ознайомитися кожен, і я закликаю і батьків, і журналістів це зробити», — зазначила міністр освіти і науки Лілія ГРИНЕВИЧ.

Міністр також попросила освітян не змушувати родини купувати підручники та додаткові друковані зошити на цей період і вибачилася за такий стрес для вчителів, дітей і батьків.

За словами Гриневич, друк підручників затримався через низку причин: блокування закупівель видавництвами через суд, обмежені поліграфічні потужності, інституційну слабкість і недосконалу систему експертизи. Для уникнення таких труднощів у майбутньому МОН планує аудит і реорганізацію Інституту модернізації змісту освіти, відповідального за якість підручників.

Експертизу підручників у подальшому виконуватиме інша установа — Навчально-методичний центр з питань якості освіти. Чиновники обіцяють скласти чіткий перелік критеріїв, забезпечити експертам навчання, гідну оплату та автоматизовану платформу для перевірки, натомість вимагатимуть якісної роботи та конкретизованих оцінок.

До 2020 року в міністерстві також планують розділити закупівлі оригінал-макетів підручників і друку всього накладу. Очікується, що це розширить спектр пропозицій оригінал-макетів, дозволить робити пряме замовлення друкарням і допустити до закупівель через ProZorro і закордонні поліграфії.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати