Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Алкогольна «дичина»

Прогноз фахівців: подорожчає і «казенка», і «фальшивка»
25 березня, 00:00
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ

«Нелегальна» горілка, як і раніше, опиняється на столах українців. Але тепер уже не з підпільних цехів і квартир співгромадян, а через спеціалізовані підприємства з випуску спирту. Про це заявив начальник Департаменту державної служби з боротьби з економічною злочинністю МВС України Леонід Скалозуб. За його словами, в Україні ліцензії на виробництво спирту мають 90 заводів, працюють — 80, причому постійно і з легальним прибутком — ще менше. Серед останніх, сказав Скалозуб, «мухлюють» 70%.

За даними Департаменту, більша частина нелегального спирту вироблена на заводах, співробітники яких прагнуть підзаробити, обманюючи державу. Із такою халтурою держава, втім, намагається боротися. Порушено 47 кримінальних справ проти керівництва спиртзаводів і деяких обласних державних об’єднань спиртової та вино-горілчаної продукції (Івано-Франківське облдержоб’єднання, «Поділляспирт», «Сумиспирт», «Чернівціспирт»). Вони завдали державі збитків на 100 мільйонів гривень.

Найчастішим злочином на спиртовому ринку, за словами Скалозуба, є оформлення фіктивних експортних операцій для ухиляння від сплати акцизного збору (наприклад, під виглядом розчинника для фарб, ставка на який дорівнює нулю. — Авт. ) і купівля такого спирту для виробництва нелегальної горілки. Так само спирт продається підпільним цехам. Крім того, зазначає чиновник, обладнання багатьох заводів банально розкрадають.

Боротися з «тіньовим» алкоголем доводиться не тільки в кабінетах працівників заводів, а й у кабінетах контролюючих органів (порушено вже 10 кримінальних справ). Але в авангарді «ворожих» колон — підпільні цехи, що виробляють фальсифікат. Їх минулого року закрили близько 80. А в торгівлі знято з незаконної реалізації 1,97 мільйона пляшок на суму 15,61 мільйона гривень. Також вилучили 558 тисяч фальшивих акцизних марок. Борці з економічною злочинністю минулого року порушили 1,5 тисячі кримінальних справ, а цього року — уже 221.

Однак усі ці заходи далекі від народу, який тим часом може отруїтися, навіть купуючи горілку відомих марок, причому не на руках, а в супермаркетах. Але на варті нашого здоров’я незабаром стане нова акцизна марка з новою голограмою, а також номером телефону, куди можна буде подзвонити або послати запит із допомогою sms та пересвідчитися в тому, що продукт виготовлений за всіма правилами.

Боротьба за легальність горілки вже привела до двох наслідків. По- перше, за словами Скалозуба, вартість «паленки» виросла з 2,5 гривень у середньому до 4, а вартість одного літра «чорного спирту» — на 30—40%. Крім того, оскільки отримати нелегальний спирт стало складніше, на звільнені місця ринув нелегальний спирт із Росії, з чим лише починаємо боротися.

І все ж ринок поступово починає легалізовуватися. За словами Скалозуба, виробництво легальної горілки зросло на 22%, а тіньовий сектор скоротився до 20—22% із 45% (на кінець 2004 року). Про те, що ринок горілки може бути повністю легалізований уже протягом найближчих років, раніше заявляв голова наглядової ради групи компаній «Союз- Віктан» Андрій Охлопков. За його словами, для повної легалізації ринку залишилося приблизно 10—15%. Тим часом є одне застереження, яке визнає і Охлопков, і президент асоціації «СОВАТ» В’ячеслав Сокерчак: усе так і буде, якщо законодавство в галузі алкоголю залишиться стабільним. Але воно, на жаль, зараз перебуває під питанням.

Того ж дня, коли міліцейський начальник розповідав про досягнення в боротьбі з «паленкою», виробники вино-горілчаної продукції з асоціації СОВАТ виступали проти наміру «Укрспирту» підвищити з 1 квітня ціни. Об’єднання «Київспирт», що є монопольним продавцем спирту на внутрішньому ринку, зокрема має намір торгувати спиртом класу «Люкс» по 41 гривні за декалітр, мотивуючи це суттєвим подорожчанням енергоносіїв, палива та сировини.

Звісна річ, виробники готової продукції незадоволені такою ціною для внутрішнього ринку. Адже на експорт спирт йде за максимальною ставкою — 5,5 доларів за декалітр. Причому, як розповів володар торгової марки «Хортиця» Євген Черняк, найбільше обурює навіть не те, що ціна може підвищитися, а те, що вона є встановленою не ринком, а окремим чиновником. «Ми згодні на будь-яку ціну спирту, але визначити її повинні самі підприємства без посередників», — зазначив Черняк, додавши, що робота «Укрспирту» робить ринок нестабільним, розхитуючи як внутрішній його сегмент, так і зовнішній, «вбиваючи» конкурентоспроможність української горілки. За словами Сокерчака, «Укрспирт» забув про існування ринкових відносин і монополізував ринок та ціну, пояснюючи це своєю турботою про рентабельність заводів. Тим часом, як заявляє заступник генерального директора з виробництва ТОВ «Група компаній «Союз-Віктан» Віктор Злотницький, така турбота — ні що інше, як покриття збитків нерентабельних підприємств за рахунок рентабельних. За його словами, заводи, що випускають спирт, готові продавати «горілчаникам» спирт по 39 гривень за декалітр, задовольняючись 10-відсотковою рентабельністю. Однак такого прибутку, за його словами, явно забракне на 50% збиткових заводів, які Злотницький пропонує закрити або перепрофілювати. Серед інших варіантів вирішення проблеми виробники горілки називають можливість працювати без посередників прямо із заводами або виробляти спирт самостійно. За словами директора СОВАТ Володимира Демчака, ще восени минулого року асоціація заявляла про те, що ініціюватиме зміни на рівні законодавства. «У новому парламенті, я впевнений, таке рішення приймуть. Для цього є багато причин: розхитування споживчого ринку, а також підрив експортних можливостей виробників, — наголосив Демчак. — Ми з’ясовуватимемо відносини (з «Укрспиртом». — Авт. ) через Антимонопольний комітет України, можливо, ще й через інші державні органи, однак це абсолютно не додасть стабільності нашому споживчому ринку й успішності в реалізації експортних програм. Нас ця ситуація абсолютно не влаштовує».

Однак усі ці зміни можуть бути або прийняті, або відхилені. Тим часом у зв’язку з подорожчанням спирту приблизно на 15% ціна на кожну одиницю готової горілчаної продукції підвищиться на 2 грн. Про це заявив Демчак, уточнивши, що в цій ціні закладені всі ризики, в тому числі підвищення цін на енергоносії. Виробники з таким прогнозом погодилися.

Але найнебезпечніше, що в результаті нестабільності, що нависає зараз над горілчаним ринком, може статися новий прорив «паленки». СОВАТ цього не заперечує. Але ось Скалозуб у цьому не впевнений. За його словами, спирту на ринку вистачає, тобто ніхто не заповнюватиме дефіцит за рахунок дешевого контрабандного. Міліціонер упевнений, що дорожчий спирт не осідатиме в дрібних шахраїв, а зосередиться в руках більших. Йому велику ди чину, як кажуть, брати легше.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати