Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Хто наступний?

Експерти: Зміна складу наглядової ради «Нафтогазу України» — завершальний етап великої кадрової чистки...
29 серпня, 11:24

Уряд звільнив від обов’язків голови наглядової ради НАК «Нафтогаз Україна» Володимира Макуху і заодно оновив весь її склад. Зміна кадрів у газовому монополісті сталася з подання пропозиції Міністерством енергетики та вугільної промисловості. І як стверджують джерела «Дня», близькі до цього процесу, команда Ставицького виграла цей раунд у боротьбі за контроль над НАКом і витиснула з нього близьких до попереднього міністра людей.

Як сказано у відповідному розпорядженні Кабміну, на який посилаються «Українські новини», кількість учасників ради скоротилася із 13 до 11 осіб. Новопризначеним головою наглядової ради НАКу став Андрій Бондаренко, його заступником — директор департаменту оргзабезпечення діяльності міністра і документальної роботи Міненерговугілля Олександр Щукін. Загалом же членами наглядової ради також стали Олександр Атрощенко (директор департаменту забезпечення роботи Мінекономрозвитку), Андрій Білоусов (заступник міністра регіонального розвитку й будівництва і ЖКГ), Євген Іванов (перший заступник голови ФДМ), Андрій Ігнатов (заступник міністра доходів і зборів), Сергій Мельниченко (директор департаменту фінансів виробничої сфери і майнових відносин Мінфіну), Олег Миргородський (директор юрдепартаменту Міненерго), Олексій Перевезенцев (директор юридичного департаменту Міністерства економічного розвитку і торгівлі), Олександр Сушко (заступник міністра екології та природних ресурсів), а також Олена Ференс (директор департаменту цивільного, фінансового законодавства і законодавства із земельних питань Мін’юсту).

Про причини й наслідки кадрової пертурбації в наглядовій раді  НАК «Нафтогаз України» «День» запитав експертів.

Богдан СОКОЛОВСЬКИЙ, екс-уповноважений Президента України з енергетичної безпеки України:

— Це штатна ситуація, бо багато хто зі старої команди наглядової ради не працює в ній і їх треба було прибрати. Сьогодні наглядова рада НАКу мало що вирішує, як загалом і голова НАКу. Все вирішує профільний віце-прем’єр Юрій Бойко, а навіть не міністр енергетики. Хоча зміни в наглядовій раді можуть бути першим кроком до більш глобальних кадрових змін — призначення нового голови «Нафтогазу». Схоже на те, що хтось розчищає собі дорогу в «Нафтогаз Україна». А влада робить висновки з Івано-Франківського голосування за урядовий проект із розподілу продукції з компанією «Шеврон». Тож хтось має бути винним. Думаю, якщо і з’явиться нова фігура, то вона тільки виконуватиме всі раніше схвалені згори домовленості по облгазах та інших об’єктах. Потрібна така людина, на яку можна навісити всі помилки... Зараз шукають цапа відбувайла. Хто ним стане? Складно сказати. Усе залежить від того, як ми з’їздимо в Європу, чи підпишемо цю Угоду, і що витворить Росія...

Юрій КОРОЛЬЧУК, експерт Інституту енергетичних досліджень:

— Таке рішення мене не здивувало. Зміна наглядової ради — завершальний акорд великої кадрової чистки в НАКу, яка розтягнулася на кілька невеликих. Гадаю, цілком вірогідно, що вона завершиться зміною голови НАК «Нафтогаз Україна»... Напевно, Бакуліну і зараз працювати некомфортно, бо в попередні роки всі важливі питання вирішувалися в уряді, навіть оплату поставок російського газу. А після попередніх етапів чистки, коли замінили першого заступника голови правління і двох заступників, у нього фактично зв’язані руки й ноги. Він сидить в очікуванні заміни на іншу кандидатуру. Але те, що він втримався попри те, що в НАК завели інших заступників, свідчить, що боротьба за посаду голови «Нафтогаз України» триває і ще дуже багато зацікавлених утому, щоб в цьому органі були представлені інтереси всіх промислово-фінансових груп. Якщо призначать нового голову НАКу, то його основне завдання буде завершити приватизацію енергетичних об’єктів. Адже цей багаж питань назрів давно і сам Бакулін хоче покинути крісло, бо за ці три роки так нічого не зміг зробити для його полегшення. Від авторитетності нового очільника залежатиме, чи він залишиться виконавцем чужих рішень, чи стане самостійною фігурою в газовій грі. Зараз за крісло триває внутрішня залаштункова боротьба.... Гадаю, головна кадрова зміна в НАКу може відбутися ще до опалювального сезону. Якщо це станеться, то йому доведеться розбиратися в гарячому режимі з проблемою оплати ТКЕ за спожитий газ, а вже потім — займатися реформуванням.

Олександр ТОДІЙЧУК, президент міжнародної громадської організації «Київський міжнародний енергетичний клуб» (Q-Club):

— Мотив — необхідність стрімкого проведення реформ у НАК. Тож керівництво енергетичної галузі формує свою команду, щоб це зробити, бо нинішні умови для таких планів не дуже комфортні. Є зацікавлені люди в різних сценаріях реформування. Інших причин поки що не бачу. Як швидко може відбутися ця кадрова зміна? Зважаючи на прогнозоване загострення відносин з Росією, це буде дуже швидко: подальші кадрові зміни та реформи — у вересні — жовтні 29013 року. Майбутній голова НАКу повинен бути сучасною людиною, яка розумітиме всі тонкощі євроінтеграційних прагнень країни, підписану Енергетичну хартію, вигоди України від здобутого членства в енергетичному співтоваристві й умітиме швидко знаходити компроміси з європейцями із цілого ряду питань. Швидкий перебіг подій на західному векторі може стати на першому етапі гарантією, аби нормально пережити зиму. Йому доведеться насамперед втілювати в життя норми третього енергопакета: розділити видобуток, транспортування і розподіл газу. Вільний доступ до труби вже існує, але слід і далі створювати комфортні умови для іноземних компаній, які можуть допомогти освоювати видобуток в Україні нафти і газу. Росія також іде цим шляхом. Тому треба теж переймати цей досвід. Тож у «Нафтогазі України» мають з’являтися сучасні фахівці, котрі розуміють усі ці нюанси. На мою думку, влада й опозиція мають об’єднатися, аби створити умови для виживання української енергетики в період адаптації до європейського законодавства. Імовірно, Україна обере європейський вектор у реформуванні енергосектору. Але реформуючись, потрібно урівноважити присутність на українському ринку іноземних та вітчизняних компаній, щоб не було такого, щоб Європа і Росія отримають по 50% «труби», а ми залишимося в ролі спостерігача. Сьогодні настав час для інтелектуальних завдань в енергетиці, тому високі вимоги ставляться й перед менеджерами.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати