Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Тарифний вузол затягується?

За тиждень у семи регіонах вирішили підвищити комунальні тарифи
06 серпня, 11:57

Попри запевняння міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Темника в Україні почали підіймати вартість окремих видів комунальних тарифів. За останній тиждень про зміну тарифів на житлово-комунальні послуги повідомили в семи регіонах України, озвучив свіжу статистику на всеукраїнській селекторній нараді з питань підготовки житлово-комунального господарства та об’єктів соціальної сфери до роботи в осінньо-зимовий період заступник міністра регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства — керівник апарату Андрій Білоусов. За його словами, передає прес-служба міністерства, про підвищення повідомили Рада міністрів АР Крим, Дніпропетровська, Київська, Полтавська, Сумська, Харківська та Черкаська облдержадміністрації. Інші обласні, Севастопольська та Київська міські державні адміністрації зазначили, що тарифи не переглядалися. Так, в окремих населених пунктах, за словами Білоусова, відбулося значне підвищення, наприклад, тариф на водопостачання — на 70%, а водовідведення — на 98%.

На це міністрові Темнику, який напередодні розповідав, що підстав для підняття тарифів немає, не лишилося нічого іншого, як попросити облдержадміністрації створити робочі групи з фахівців та перевірити економічну обѓрунтованість підвищених тарифів. За тиждень він чекає інформації.

Що ж, схоже, тарифне питання стане ще однією гарячою темою, яку доведеться вирішувати прем’єр-міністру Миколі Азарову, який вчора тільки-но повернувся з відпустки. «Питання формування тарифів має бути всебічно вивчено, доцільність підвищення — економічно обґрунтовано. Незаконно підвищені ціни на послуги ЖКГ повинні бути приведені до попереднього рівня», — сказав він вчора.

До критики нераціонального підвищення тарифів для українців долучився й віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул, який звинуватив місцеву владу у безпідставному підвищенні тарифів на тепло і воду для населення. «Стабільна ціна сьогодні на газ, у нас стабільна ціна на електроенергію. Тому немає ніяких підстав (для підвищення тарифів). Зараз держава регулює на воду і на тепло близько 80% тарифів в країні. Але там, де невеликі водоканали і теплостанції, там це йде в регулювання місцевих органів влади», — сказав, як відрізав, він.

Тим часом інша державна установа сигналізує, що існують проблеми із заборгованістю підприємств водовідно-каналізаційного господарства України за спожиту електричну енергію. Так, станом на 1 липня 2013 вона складала 3,67 мільярда гривень, повідомили в Національній комісії, яка здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг. «Найбільшу заборгованість за спожиту електроенергію мають підприємства водовідно-каналізаційного господарства: у Донецькій (858,5 мільйона гривень), Луганській (849,6 мільйона гривень), Дніпропетровській (631,5 мільйона гривень) областях і Києві (465,6 мільйона гривень)», — ідеться в повідомленні.

КОМЕНТАР

«СЬОГОДНІ НЕМАЄ ПІДСТАВ ПІДВИЩУВАТИ ВАРТІСТЬ КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ З ВОДОВІДВЕДЕННЯ»

Геннадій ЗУБКО, перший заступник голови парламентського комітету з питань будівництва, містобудування та ЖКГ та регіональної політики:

— Я вже відправив запит на Саратовську комісію, яка здійснює контроль за даним тарифом. Адже в прерогативі саме цієї комісії знаходиться встановлення тарифу на воду та водовідведення. На мій погляд, сьогодні немає підстав підвищувати вартість комунальних послуг по водовідведенню. А сам механізм затвердження тих чи інших тарифів залишає місце для того, аби їх перевірити на предмет економічної обґрунтованості. Чому я так кажу? Практично всі тарифи сьогодні формують за тими даними і розрахунками, які подають компанії-постачальники цієї послуги. В принципі, ніхто не перевіряє витратну частину на формування цього тарифу, а варто було б. Так, наприклад, сьогодні в Житомирі водоканал втрачає до 40% води по дорозі до споживача. Це означає, що водоканал закачує 110 тисяч метрів кубічних в день, із яких до споживача доходить лише 65—70 тисяч метрів кубічних, але все це закладається в кінцеві тарифи. Тому, на наш погляд, говорити, що є підстави піднімати тарифи, не можна. Крім того, сьогодні більшість водоканалів вже працюють за економічно обѓрунтованими тарифами. Адже спочатку хвиля підняття комунальних тарифів. Чому зараз виринає це питання? Зараз активно розглядається питання по концесіям: як передачу в оренду як ЖЕКів, так і водоканалів. Можливо, все це просто зводиться до того, щоб комусь взяти в концесію об’єкти, які мають доволі високі тарифи.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати