Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Тло для бізнесу несприятливе

Кожне п’яте приватне підприємство в Україні збиткове
16 лютого, 00:00

Більшість малих і середніх підприємств (57,4%) чекають незабаром поліпшення існуючих в Україні умов ведення бізнесу, які зараз, на думку 45,7% керівників, є несприятливими (лише 22,0% задоволені бізнес-середовищем). Найбільш корумпованими державними органами суб’єкти підприємницької діяльності називають податкову інспекцію і податкову міліцію (72,0%), державний пожежний нагляд (51,4%) і санепідемстанцію (38,4%). Ставлення місцевої влади до малого й середнього бізнесу 56,7% підприємств оцінили як нейтральне, що, мабуть, потрібно трактувати так: не допомагають, але й не вставляють палиці в колеса. Лише 27,7% респондентів дали позитивну оцінку діям місцевої влади.

Такі деякі результати всеукраїнського дослідження «Малі й середні підприємства в Україні: показники діяльності та стратегії розвитку», проведеного Проектом БІЗПРО спільно з Американською торговельною палатою (АТП) в Україні у вересні- жовтні 2004 року. Було опитано близько 2500 малих (чисельність — менше 50 працівників) і середніх (51—250 працівників) підприємств у всіх областях України, а також у Києві, Севастополі і Криму. «Нас цікавило, чи готові підприємства у разі поліпшення бізнес-середовища цим реально скористатися», — сказала керівник відділу досліджень Проекту БІЗПРО Ганна Мельник.

Незважаючи на загальне несприятливе для бізнесу тло, суб’єкти підприємницької діяльності вельми оптимістично оцінюють перспективи розвитку власного підприємства. Така впевненість, можливо, грунтується на тому, що лише понад половину (52,2%) підприємств 2003 року підвищили продуктивність праці, і в багатьох ще є невикористані резерви. Так, лише третина малих і середніх підприємств (29,3%) мають програму виробничої діяльності у вигляді бізнес-плану. 73,3% підприємств використовують підвищення заробітної платні як засіб стимулювання своїх працівників. У той же час 20,1% керівників заявили, що нічого не роблять для підвищення мотивації персоналу. Фінансове становище малих і середніх підприємств в Україні виглядає так: 36,4% були прибутковими, 43,7% — беззбитковими і 19,9% — збитковими.

Більшість малих і середніх підприємств (62,7%) працюють лише в тій області, в якій вони розташовані. Небажання вийти за межі «своєї території» вони пояснюють головним чином малими потужностями і малими обсягами виробництва. 58,7% підприємств утримують свої позиції на ринку головним чином тому, що ціни на їхній товар нижчі, ніж у конкурентів. На внутрішньому ринкові підприємства в основному конкурують із вітчизняними компаніями (на це вказали 77,7% респондентів, тоді як конкуренцію з боку іноземних відчули лише 5,7%), що, на думку дослідників, вказує на відносну автономність української економіки. Найбільш чутливі до конкуренції з фірмами, що працюють у «тіні» чи такими, що користуються пільгами та заступництвом держави, підприємства торгівлі (43,1%) і промисловості (42,6%), а менш за все — сільськогосподарські підприємства (33,7%). На зовнішньому ринку малі та середні підприємства відіграють незначну роль: експортом займаються 6,4% підприємств, імпортом — 8,1%. При цьому серед торговельних підприємств імпортерів у 3,4 разу більше, ніж експортерів.

Надто слабко до малого і середнього бізнесу ще притягуються інвестиції (як внутрішні, так і зовнішні): 90,5% підприємств взагалі обходяться без усякого інвестування! Однією з причин цього називаються складності в пошуках інвесторів. З приходом на вулицю Грушевського нової урядової команди ситуація повинна змінитися. За словами президента АТП в Україні Хорхе Зукоські, «цікаво буде подивитися на результати такого ж дослідження за рік: як новий уряд і нові губернатори справляться з корупцією, як їм удасться поліпшити бізнес-середовище».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати