Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У лідери ринку насіння

Гармонізація українського та європейського законодавств допоможе збирати 80—100 мільйонів тонн зерна щороку
09 серпня, 11:45
ЗА СЛОВАМИ ВИКОНАВЧОГО ДИРЕКТОРА НАСІННЄВОЇ АСОЦІАЦІЇ УКРАЇНИ ВАЛЕРІЯ ХАДЖИМАТОВА, ДЛЯ ПІДЙОМУ РИНКУ НЕОБХІДНО 1,5—1,7 МІЛЬЯРДА ДОЛАРІВ / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Україна може в десятки разів збільшити обсяги власного виробництва насіння. Це стане можливим, стверджують учасники ринку, якщо депутати підтримають розроблені Мінагропродом зміни до чинного Закону «Про насіння і садивний матеріал».

«Це спільний продукт, який напрацювали разом Кабмін, Мінагропрод, Держсільгоспінспекція та бізнес. Ми вважаємо, що його прийняття стане значним кроком України для збільшення інвестицій і для виходу на зовнішній ринок», — розповідає про документ виконавчий директор Насіннєвої асоціації України Валерій Хаджиматов.

Виробники насіння також схвалюють запропоновані зміни. «Для нас важливо мати чіткі, зрозумілі, прозорі правила роботи, щоб інвестувати та мати гарантію повернення по цих інвестиціях», — говорить про причини необхідності прийняття таких змін керівник бізнес-напрямку «Насіння» ТОВ «Байєр» Максим Рябушев. Це зближуватиме, за його словами, українське та європейське законодавство.

«Ми підтримуємо ухвалення даного законопроекту, тому що він дасть можливість повністю реалізовувати європейські принципи для вітчизняного ринку насіння, експортний потенціал і забезпечить доступ аграріїв до якісного насіння. А це — підвищення врожаю, адже саме від підбору насіння на 30% залежить майбутній урожай. Тобто без цивілізованого і врегульованого ринку насіння (відповідно до вимог СОТ і ЄС) досягти показників зі збору зерна 80—100 мільйонів тонн щороку буде нереально», — говорить виконавчий директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Олександр Вержиховський.

«Скасовуються певні бар’єри, що дозволяє нашим виробникам імпортувати вихідний матеріал і розмножувати це насіння, експортувати його в інші країни. Це величезний крок, який допоможе Україні бути важливим світовим гравцем не лише на ринку експорту зернових, але і на ринку насінництва», — говорить директор із виробництва насіння компанії «Монсанто» в Україні та Россі, голова правління Насіннєвої асоціації України Олена Фоміна. За її словами, експорт може зрости в десятки разів. Окрім цього, зауважує вона, завдяки запропонованим змінам, насіннєві компанії отримали можливість сертифікувати насіння та ввозити дослідні зразки до України з метою випробування. «Це дасть можливість виводити нові сорти та гібриди, які допоможуть підвищити врожайність», — підсумувала вона.

Якщо депутати підтримають міністерський закон, то ринок отримає додаткові інвестиції. «В межах 1,5—1,7 мільярда доларів оцінюється інвестиційний потенціал ринку насіння», — розповідає Хаджиматов. За його словами, ці кошти включають щорічні інвестиції в купівлю техніки, відновлення виробничих потужностей, селекцію, оплату інтелектуальної власності.

На сьогоднішній день, за словами учасника ринку, галузь розвивається, але не так активно, як хотілося б.

До Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, внесено 7110 сортів і гібридів, повідомила начальник відділу насінництва Департаменту землеробства Міністерства аграрної політики та продовольства України Наталія Храпійчук. «З них частка імпортної селекції складає 47%, а української — 53%. У науково-дослідних установах та інших суб’єктах насінництва України вироблено оригінального та елітного насіння понад 1000 сортів», — говорить вона. Кількість легальних виробників насіння в нашій країні вже наближається до позначки «тисяча». Так, за її словами, до Державного реєстру виробників насіння та садивного матеріалу цього року внесено 877 господарств, 386 з яких виробляють насіння вищих категорій у різних обсягах. Так, говорить вона, сільгосппідприємства виробляють щороку в середньому близько 2 мільйонів тонн насіння, наукові установи — 140 тисяч тонн, з яких 100 тисяч — озимина. «Усього ж для засіву всіх прогнозованих площ в Україні щороку необхідно мати до 3 мільйонів тонн насіння зернових, з яких озимина складає 1,8 мільйона тонн та 1,2 мільйона тонн — ярові», — пояснює начальник відділу насінництва Департаменту землеробства Міністерства аграрної політики і продовольства. Проте, додає вона, не дивлячись на такі обсяги виробництва вітчизняного насіння, його імпорт переважає над експортом. «За даними Держсільгоспінспекції, за період з 01.09.2012 по 01.08.2013 року на територію України імпортовано насіння: цукрового буряка — 835 тонн, кукурудзи — 77,459 тисячі тонн (удвічі більше, ніж торік за аналогічний період), соняшника    — 23,941 тисячі тонн, сої — 675   тонн, рапсу ярового — 363 тонни, сорго — 686 тонн, озимої пшениці — 1045 тонн», — говорить вона. «З України експортовано 130 тонн озимої пшениці, 8,2221 тонни кукурудзи, 212 тонн соняшнику, 60 тонн ярого ячменю, 13,4 тонни цукрового буряка та 5 тонн сої», — додає начальник відділу насінництва Департаменту землеробства Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Щоб виправити цю ситуацію та задовольнити швидкозростаючий попит українських аграріїв на якісне насіння, виробники збільшують потужності. Так, у країні вже працює 71 насінний завод і 225 сучасних ліній виробництва та доробки насіння. Зокрема такі заводи працюють в Дніпропетровській, Херсонській, Одеській, Черкаській, Тернопільській та інших областях. Найближчим часом може з’явитися ще один. До кінця року компанія «Монсанто» обіцяє визначитися з вибором майданчика для будівництва. «Ми плануємо інвестувати 140 мільйонів доларів. Зараз шукаємо майданчик під будівництво. Розглядаються декілька областей: Київська, Житомирська, Вінницька, Черкаська», — підсумувала Фоміна.

Розраховує на українські землі для виробництва насіння ще одна міжнародна компанія — «Байєр». Починаючи з 2012 року, вона ввійшла до цього сегменту з рапсом і продала його майже 250      тонн на загальну суму понад 2,5 мільйона євро. «Зараз частка насіння від загального обсягу продажів засобів у аграрний сектор складає не більше 5%. Я думаю, що приблизно так само вона зберігатиметься в середньостроковій перспективі... Безумовно, ми плануємо збільшувати свою частку й обсяги продажів у довгостроковій перспективі», — говорить Рябушев. Незабаром українським аграріям запропонують і насіння пшениці. «Її ми плануємо виводити на ринок 2015 року. На сьогоднішній день ми нічого ще по пшениці не продавали, тому що ведемо підготовчу роботу і роботу з поліпшення її сортів, щоб представити на ринок покращені сорти та селекцію», — стверджує він. Над оновленням цієї пшениці працюють українські науковці, пояснив він.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати