Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Афіша

02 лютого, 10:18
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

КОНЦЕРТ ТИЖНЯ

Три різних світи: Шуман, Ліст і Барток — 11 лютого єдиний концерт Оксани Линів та Олександра Земцова у Львові

Знаний диригент, яка нині працює в Баварській опері, — Оксана Линів (на фото) і відомий альтист, художній керівник та диригент камерних програм Академічного молодіжного симфонічного оркестру INSO-Lviv Олександр Земцов представлять у Концертному залі ім. С. Людкевича класичні шедеври: від самозаглибленого Шумана і бурхливо-пристрасного Ліста до інтелектуально-багатозначного Бартока — це три різні cвіти і концепції музики. Нагадаємо, Симфонію № 2 Шуман писав, борючись зі своєю психічною хворобою, симптомами якої була депресія і неврози. Цей твір став для маестро «мотузкою», за яку він тримався, й у фіналі навіть здобув перемогу над темрявою, а стан композитора поліпшився. Симфонія містить алюзії до музики Баха й Бетховена, двох із трьох «великих Б» німецької музики (третім «Б» був Брамс, який «успадкував» естетику Шумана). Якщо симфонія Шумана є «чистою музикою», то світ музики Ліста сповнений літературних та інших образів, зокрема із Фауста, а його музична мова розкутіша у своїй по-романтинчному своєрідній емоційності. Як і Шуман, Барток писав свій альтовий концерт, борючись із хворобою. Композитор не зміг завершити його і не застав прем'єри твору — завершення твору на основі рукописів Бартока здійснив його друг Тібор Серлі. Музика вийшла надзвичайно експресивною та розмаїтою.


ВИСТАВКА ТИЖНЯ

«Внутрішня Японія» — Музей історії Києва


ІЛЮСТРАЦІЮ НАДАНО ОРГАНІЗАТОРАМИ ВЕРНІСАЖУ

У межах «Року Японії в Україні» відкрився  арт-проект, на якому представлено близько 30 робіт провідних українських художників, які демонструють власне бачення Країни Східного Сонця та її культури. Куратором виставки є Андрій Накорчевський, сходознавець, колекціонер, ландшафтний архітектор. У багатьох реальних та уявних поціновувачів японської культури існує своя «Японія» як ідеал гармонійного поєднання краси та сили, витонченості та мужності, традицій та сучасності, холодного раціо і чутливості. Мета арт-проекту — відтворити засобами візуального мистецтва ту роль, що відіграє японська культура в духовному світогляді українців, переосмислити кліше і встановити нові, інколи зовсім несподівані зв’язки та смисли. Учасниками акції є митці: Андрiй Блудов, Микола Журавель, Костянтин Зоркін, Гамлет Зiнькiвський, Олексій Іванюк, Наталія Карпінська, Наталія Корф-Іванюк, Роман Романишин, Сергій Савченко, Петро Сметана і Денис Струк. За словами організаторів, після Києва виставу «Внутрішня Японія» покажуть також в інших містах України та Японії. У Музеї історії Києва експедицію можна побачити до 15 лютого.


ФІЛЬМ ТИЖНЯ

«За кров до перемоги» — в українському прокаті


ФОТО НАДАНО КІНОЦЕНТРОМ «КИЇВ»

В основу сюжету цієї спортивної драми кінорежисера Бена Янгер покладена реальна історія екс-чемпіона світу з боксу Вінні Пацієнци. Продюсером фільму виступив Мартін Скорсезе, а головну роль зіграв Майлз Теллер — зірка фільму «Одержимість». За сюжетом, 1991 року молодий боксер Вінні Пацієнца, який за зухвалість і феноменальний успіх отримав прізвисько «Пазманскій диявол», потрапляє в автокатастрофу. Травма хребта повинна була поставити хрест на кар’єрі спортсмена. Однак Вінні почав тренуватися — і вже через три місяці вийшов на ринг! У фільмі, крім Майлза Теллера, знялися номінант на премію «Золотий глобус» Аарон Екхарт та Кіран Хайндс. Міжнародна прем’єра картини «За кров до перемоги» відбулася на кінофестивалі в Торонто, а українська — 2 лютого у столичному кінотеатрі «Оскар» (ТРЦ Gulliver). Стрічку також можна побачити у Вінниці, Запоріжжі, Дніпрі, Ковелі, Луцьку, Львові, Маріуполі, Одесі, Сумах, Тернополі, Харкові та Чернівцях. «За кров до перемоги» демонструється як з українською озвучкою, так і мовою оригіналу з субтитрами.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати