Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Досить пожирати Україну»

Під такою назвою в Музеї історії Києва російський опозиціонер SAVA представив роботи, присвячені подіям у Криму та на Донбасі
26 липня, 19:20
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

STOP EATING UKRAINE («Досить пожирати Україну») — так громадський активіст та блогер із Росії назвав виставку з одинадцяти полотен, на яких гостро критикує політику Росії щодо України. Це своєрідний «крик» про трагічні події 2014 — 2016 років. Виставка благодійна. Охочі можуть придбати картини, кошти з яких підуть на допомогу сім’ям одинадцяти політв’язнів.

SAVA — псевдонім опозиціонера, котрому довелося виїхати з Росії через свої політичні погляди. Провести виставку під справжнім ім’ям SAVA не може: за чинним законодавством РФ за такі картини художника можуть посадити за ґрати. Тому SAVA залишився інкогніто і для відвідувачів виставки. Від імені активіста виступав його друг Михайло Кирейто, який наголосив на тому, що метою художника є боротьба проти політичного зла для звільнення політв’язнів.

Експозиція складається з двох циклів. Перший символічно показує захоплення Донбасу, анексію Криму та замах на існування України як такої. Україна зафарбована жовтим та блакитним, а Росія — червоним, агресивним, комуністичним. У другому циклі через конкретні числа передано путінські злочини перед українським народом: 10 000 — це кількість загиблих українців через військову операцію Росії. За піврічний період роботи художника над картинами збільшилося до 29 число українців, котрі виявилися ув’язненими в Росії з політичних причин. 340 — це кількість росіян, котрі потрапили за ґрати за висловлення незгоди з політикою Путіна.

Одна з найбільш філософських картин виставки — одиниця в центрі полотна. Вона має назву «Ти». «Ти один — ти номер один. Ти учасник усіх цих подій, і кожна з них торкнулася, вплинула, змінила і продовжує змінювати тебе і твоє життя. Его не може бути великим. Саме це і відображає розмір шрифту в роботі», — пояснено в коментарі до картини.

— Хочу, щоб росіяни зрозуміли, що та темрява, яку видно на полотнах, є не лише темрявою їхнього власного життя, а й темрявою поведінки. Вони самі мають сказати: «Досить нам їсти своїх сусідів», — так прокоментував виставку глава меджлісу кримськотатарського народу Рефат ЧУБАРОВ.

Побачити картини російського опозиціонера прийшов і лідер кримськотатарського народу Мустафа ДЖЕМІЛЬОВ: «Для збереження територіальної цілісності та безпеки нашої країни ми сподіваємося і на внутрішні сили Росії. Такі ініціативи позитивно впливають на те, щоб між нашими країнами в майбутньому встановилися добросусідські відносини. Чим більше буде таких людей, як SAVA, тим краще буде і для Росії, і для нас. Не може бути, щоб у ХХІ столітті було торжество бандитизму».

Експозиція триватиме до 28 липня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати