Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Карантин: поштовх для нових форматів

Після тривалої перерви у Херсонському театрі ім. Куліша кипить робота і фестивалю «Мельпомена Таврії-2020» бути!
11 серпня, 09:43

Про те, як незважаючи на пандемію коронавірусу та  карантинні заходи, митці все ж представляють цікавинки для глядачів «Дню» розповіла Катерина ЗИКОВА, керівниця прес-служби Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. Миколи Куліша:

— У першу чергу у нас було відкрито новий сценічний майданчик — «Театральний дворик», який розмістився на службовій частині театру. Потім у неймовірно короткі терміни ми запустили справжню хвилю прем’єр на локаціях під відкритим небом. Дві музичні програми у дворику: італійська програма «Amore mio — Італія!» і французька — «Вечір у Парижі» (реж. І.Корольова, заслужена діячка мистецтв України), одна оркестрова програма у лісі — симфонія природи «Музика лісу» (реж. К.Слажнєва, диригент А.Філенко). На кінець червня ми підготували прем’єру в Лісовому театрі — імерсійну виставу «Сон літньої ночі» Вільяма Шекспіра (реж. Є.Резніченко). Такого формату в Херсоні ще не було. Нам вдалося не лише повернути глядача після карантину, а й вразити його незвичними театральними формами. Окрім цього, ми зіграли акустичний концерт на Станіславських скелях. Зараз Херсонщину відкривають для себе багато туристів, а спільна акція зі Станіславською ОТГ «З Україною в серці» до Дня Конституції отримала неабиякий резонанс! Тому ми плануємо повторити концерт на День Незалежності.

У липні ми відпрацьовували заборговані для публіки вистави і нарешті випустили довгоочікувану прем’єру «Дванадцята ніч, або що захочете» Вільяма Шекспіра (реж. Є.Резніченко), яка мала відбутися  на День театру. Сподіваємось відкрити театральний сезон цією постановкою у жовтні!

Окрім суто театральних майданчиків, ми опановуємо деякі вуличні локації міста. Спільно з громадською організацією проводимо серію показів моновистав у межах акції «Ми — за чистий Херсон!». Учасники спочатку прибирають територію (на жаль, проблема із засміченням громадських місць таки існує), а потім як винагорода — присутні можуть переглянути виставу театру. Перша акція відбулась на території річкового вокзалу міста, де після прибирання, ми показали моновиставу «Лис-філософ» С.Мрожека (реж. С.Павлюк, засл. діяч мистецтв України). Наступна відбудеться на міському пляжі «Гідропарк» з моновиставою «Ілюзія». Ще одна акція запланована на вересень із виставою «Кицька на спогад про темінь» Н.Неждани.

Майже без відпочинку, наш колектив продовжує активно працювати. Граємо вистави на камерних сценах, у «Лісовому театрі» та у «Дворику». Готуємо нові постановки, хоч й немає гарантій, що вдасться їх показати у 2020 році (бо COVID-19 не вщухає і восени МОЗ попереджає про нову хвилю пандемії)... Проте стовідсотково плануємо проведення ХХІІ Міжнародного театрального фестивалю «Мельпомена Таврії» з 10 по 13 вересня. Хоча буде менший масштаб (всього 4 дні і тільки українські театри). Втім пропонуємо більше свіжого повітря (тільки вуличні локації), а ще традиційні заходи у новій формі (замість карнавальної ходи — парад на Дніпрі, замість гала-концертів — Театральний капусник у лісі) — саме таким буде 22-й фестиваль.

Підсумовуючи, можна сказати: Херсонщина цього літа не тільки туристична, а й театральна.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати