Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Київські зустрічі з «Современником»

10 листопада, 00:00
НИНІШНІ ЗІРКИ «СОВРЕМЕННИКА» — СЕРГІЙ ГАРМАШ І ОЛЕНА ЯКОВЛЕВА У ВИСТАВІ «П’ЯТЬ ВЕЧОРІВ» / ФОТО З ПРЕС-СЛУЖБИ «СОВРЕМЕННИКА»

14 — 17 листопада на сцені Театру ім. І. Франко виступить прославлений московський колектив.

Цей рік для театру ювілейний. За 50 років були злети й прикрості, але головне, що «Современник» не став меморіалом і пам’ятником самому собі. Театр живе, діє й у своїх постановках розповідає про час і про нас із вами.

Театр народився завдяки унікальній особистості Олега Миколайовича Єфремова. Він «заразив» своїх учнів ідеєю створення театру, привабив художньою програмою. Фундаторами «Современника» стали: Олег Єфремов, Галина Волчек, Ігор Кваша, Лілія Толмачова, Євген Євстигнєєв, Олег Табаков. Саме вони є славою тогочасного радянського театру; сторінки історії колективу є дзеркалом епохи, її совістю, вони висловлюють сподівання різних поколінь глядачів.

У нашій столиці «Современник» представить вистави «П’ять вечорів» і «Пігмаліон» за участi зірок театру й кіно: Олени Яковлевої, Сергія Гармаша, Сергія Маковецького, Лілії Толмачової, Валерія Шальних та інших.

Киянам запропонують до уваги нову інтерпретацію п’єси Олександра Володіна «П’ять вечорів» (прем’єра відбулася цього року). А глядач зі стажем зможе порівняти її з легендарною постановкою Олега Єфремова. Адже саме з «П’яти вечорів» почалася слава «Современника». Багато глядачів вважає «П’ять вечорів» трагедією післявоєнного покоління, яке пережило спочатку репресії, потім війну. А в результаті — занапащене життя багатьох людей... Режисер Олександр Огарьов (учень Анатолія Васильєва) побачив цю історію трохи інакше. Його вистава — про трагедії «простої людини». Герої Сергія Гармаша й Олени Яковлевої — звичайні люди, які гостро відчувають, які ще сподіваються, але вже щось втратили. На перший план постановки виходить їхня любов і легка гіркота, з якою вони згадують вже минулу юність... Це вийшла захоплююча історія, пристрасна, ніжна, з мелодраматичним фіналом.

«Пігмаліон» за п’єсою Бернарда Шоу буде показаний на «прохання» театралів. За словами Г. Волчек, вона прагнула в цій виставі відійти від стереотипу «салонної комедії». Роль Елізи Дулітл виконає Олена Яковлева, одна з улюблених актрис Галини Борисівни. Її партнером буде Сергій Маковецький, актор незвичайної інтенсивності й водночас елегантності. Яскравий і темпераментний, інтелігент до кісток, зірка Театру Вахтангова й Театру Віктюка, екс-киянин, лауреат премій «Ніка» і «Золотий Овен», Сергій Маковецький по-сучасному різноманітний у ролі Хіггінса. «Пігмаліон» — одна з найбільш аншлагових вистав «Современника».

Ми пам’ятаємо, що цей театр народився на піку «відлиги», відкривши нову епоху на радянській сцені. Багато що відтоді змінилося, але театр ніколи не зраджує собі. Він постійно шукає, експериментує, рухається вперед. Уперше «Современник» побував у Києві на гастролях у 1998 р., щоразу показуючи свої резонансні роботи. Українські зустрічі з «Современником» вдається провести завдяки компанії «Едвайс» (генеральний продюсер Оксана Немчук). Традиційно гастролі проходять під патронатом посла Росії в Україні Віктора Черномирдіна, й нині вони відбудуться завдяки допомозі бізнесменів iз «Зовнішторгбанку».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати