Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Музичні портрети вимерлих птахів

12 грудня у Києві разом із Kyiv Symphony Orchestra виступить один з найвіртуозніших контрабасистів світу — нідерландець Нік де Гроот
11 грудня, 10:31

Цей концерт організатори вирішили зробити благодійним, тим самим презентуючи нову формацію доброчинців при оркестрі — Лятошинський-клуб.

«Героїчний у своїй провідній ролі, віртуозний настільки, наскільки вам забажається, чудово презентований у широкому спектрі — від мелодійного до грубого, від серйозного до дотепного», — пише про Ніка де Гроота видання «Грамофон».

Цей виконавець дійсно робить із контрабасом щось неймовірне, примушуючи його звучати голосом скрипки, альта, віолончелі та найнижчими нотами контрабаса, які відчуваєш вже навіть не вухом, а усім тілом. Контрабас у його руках — дивовижний великий птах, здатний співати на всі голоси.

Схоже, те саме порівняння спало на думку і відомому шведському композитору Андерсу Нільсону, через що він присвятив Ніку де Грооту Концерт для контрабаса з оркестром «Загублені птахи». До речі, світова прем’єра цього твору відбудеться саме на київському концерті.

Кожна з трьох частин концерту присвячена певному вимерлому виду птахів. Перша — птаху Додо (Raphus cucullatus), друга — Мого алакайському (Moho braccatus), яка базується на записі останнього шлюбного співу самця у 1987 році. У третій частині зображений гігантський птах Моа (Dinornithidae). Особливий тембр та меланхолійна природа звучання контрабаса добре підходять для цих портретів.

Проте, не лише зниклі птахи інспірували появу концерту. Окрім них композитор надихався початковим треком альбому King Crimson, «Islands», улюбленою музикою своєї молодості. Цей факт — прекрасний маркер сучасного мистецтва, у якому вже нема розмежувань на «низьке» і «високе». Отож, рок-музика здатна збагачувати класику.

Інші твори концерту — Симфонія №7 Людвіга ван Бетховена та Симфонія соль мінор Йоганна Крістіана Баха — прекрасне оздоблення для цієї прем’єри. Послухати їх можна буде безкоштовно, зареєструвавшись на сайті оркестру за посиланням https://bit.ly/2Iotd7Y та у якості «вхідного квитка» узявши із собою будь-яку дитячу книжку. Усі книжки будуть передані в Житомирську обласну бібліотеку для дітей, яка знаходиться на батьківщині українського класика Бориса Лятошинського. Це перша спільна подія новоствореного при Kyiv Symphony Orchestra Лятошинський-клуб спільно з Фундацією Дарини Жолдак. Надалі Клуб планує присвятити свою діяльність стимулюванню розвитку та популяризації української класичної музики та сучасного виконавського мистецтва.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати