Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Народному музею Т. Шевченка у Львові — 10 років!

29 травня, 17:12
ФОТО НАДАНО АВТОРОМ

Кобзар ніколи не був у Львові, попри те тут діє Народний музей Тараса Шевченка при Львівському палаці мистецтв. Формально він займає кімнату й частину коридору на другому поверсі цієї культурної установи, але вміст його фондів  і моральне значення  не тільки для нашого міста, а й усієї Галичини — неоціненні! Власне, цей музей і висвітлює  тему «Тарас Шевченко і Галичина»,  де  шана й повага до нього безмежні і де він ще багато століть  попереду матиме своїх щирих прихильників. Цей музей виник десять років тому з ініціативи тодішнього директора Палацу мистецтв, заслуженого працівника культури  Романа Наконечного.

Основу його склали картини та інші мистецькі роботи галицьких митців, які здійснили кілька поїздок по місцях перебування Великого Кобзаря: це насамперед Україна, це Литва, Санкт-Петербург у Росії, далекий Казахстан... Сьогодні відтворити ці історичні поїздки допомагають картини львівських художників, зарисовки до яких були зроблені  у цих шевченківських місцях, і більшість з яких вони подарували народному музею. Лише  художник Євген Манишин (нині уже покійний) подарував музею сорок чотири (!) картини. А галичани, дізнавшись про цей музей, стали приносити до нього свої  «шевченківські реліквії»: старі Кобзарі, видані у різних місцях і в різні часи, інші твори поета, які як найдорожчі реліквії вони зберігали під час переслідувань і заслання і які виховували цілі покоління, якісь інші цінні речі, пов’язані з Кобзарем.

Тепер у музеї справді багато  подарунків, сувенірів, серед яких є справжні мистецькі твори. Також при установі діє бібліотека, яка має багатющу Шевченкіану. Народний музей Тараса Шевченка видає власні наукові видання та у співпраці з іншими науковими інституціями проводить наукові міжнародні конференції, тут діє дитяча поетична студія, де обдаровані діти пізнають невмируще Шевченкове слово і пробують мережити свої перші поетичні твори. Сюди можна прийти у будь-який час і торкнутися тої невмирущої аури великого Пророка, що справді панує в музеї і яку творять його працівники, повідомляє Йосип МАРУХНЯК, Львів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати