Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Невигадані історії»

Першим актом новорічного дійства в Національному музеї українського народного декоративного мистецтва, стала виставка авторської ляльки Ярослави Рассаднікової
30 грудня, 10:45

В експозиції «Невигаданих  історій»  представлено 25 казкових героїв та персонажів відомих художніх творів комфортно розташувались в музейній залі, де вони житимуть майже два місяці. Так, так саме житимуть, адже ляльки, створені київською мисткинею, важко назвати інтер’єрними речами, вони більше нагадують живих істот.

Загадкова Аліса у Задзеркаллі, чарівна лялька Хамелеон, пікантна дама Дейзі, незвичайна Мальвіна без блакитного волосся, задумливий Тев’є-молочар фантазійні та філософські образи – «Музика відображення душі», «Плинність часу» та багато інших лялькових створінь мають свій характер і свою історію життя, яку можна дізнатись під час спілкування з ними.

ХТО ТИ ТАКИЙ?

Художниця розповідає, що часто-густо сама подумки розмовляє зі своїми «дітищами», адже вони ще при народженні починають жити своїм життям. За словами авторки, лялька народжується такою, якою хоче. Тому зазвичай художниця не малює ескізів своїх творів.

«Пригадую, як у мене була готова частина роботи. Я дивилась на свого героя і розуміла, що це не той образ, який я задумала. Почала питати себе і його: «Хто ж ти такий?». Нарешті я зрозуміла, що він «крилатий» і схожий на янгола, у якого риси обличчя мого чоловіка»,  – зізнається майстриня. 

Аліса

Ось так народившись, цей добрий, трохи втомлений від клопотів «Янгол», став переможцем міжнародного конкурсу «Крилаті». До слова, у 2019 році українська лялькарка увійшла до трійки переможців престижної премії Hannie Sarris Dutch and Belgian institute of DollArt, а також створила колекцію ляльок для Бельгійського лялькового театру.

Відомо, що авторські ляльки часто бувають схожими на своїх творців. А от у Ярослави Рассаднікової всі образи зовсім різні. «Надихаюся незвичайними обличчями людей, красивими фактурами тканин, антикварними та вінтажними штучками. Читаючи казки з дітьми, часто хочеться втілити свою версію персонажа і я беруся за справу», – говорить лялькарка.


Дейзі

Ідея створення нового образу може прийти несподівано, а може народжуватися роками. Так, одна з останніх робіт мисткині «Діва Плавалагуна» теж народилася із мрії. «Я давно хотіла створити щось космічне. І от вирішила зробити героїню фільму «5 елемент». Вона мені дуже подобається, адже має незвичайну зовнішність і якусь внутрішню силу, –  зауважує авторка.

ВІД КУЛЬБАБ ДО ПОЛІМЕРНОЇ ГЛИНИ

Ярослава Рассаднікова працює з авторською лялькою тринадцять років. Але захоплюватись рукоділлям почала ще в дитинстві: майструвала ляльок

з різних ганчірочок, кульбаб та іншого підручного матеріалу. Любила малювати, вишивати, плести макраме і навіть не підозрювала, що ці навички можуть стати у пригоді в подальшому творчому житті.

До зустрічі з авторською лялькою Ярослава працювала в дизайн-студії, лабораторії моди. Потім у мисткині був свій магазин жіночого одягу. У 2008 році вона відкрила творчу майстерню одягу та аксесуарів ручної роботи із вовни.


Дива Плавалагуна

З авторською лялькою познайомилася випадково, проходячи повз лялькову галерею на Подолі. Відтоді у неї з'явилася мрія навчитися робити своїми руками це диво. Пішла на лялькові курси і дізналася багато цікавого  про сучасні матеріали та технології, з якими працюють лялькарі всього світу. 

МАГІЯ ТВОРЧОСТІ

Здавна вважалося, що виготовлення ляльки, дійство магічне. Недарма наші пращури робили ляльку з хрестиком замість обличчя, щоб вона не наврочила. Часи минули, погляди змінилися, але магія залишилась.


Мальвіна

«Я можу довго нічого не робити, а потім раптом у мене з’являється таке відчуття, що я маю зараз щось почати. Тоді я сідаю і працюю. Навіть не маючи конкретного задуму, я беруся до роботи. І лялька народжується сама, використовуючи мене як провідника. Це просто якась магія…» – ділиться майстриня своїми секретами.

Але, створення ляльки – це не завжди свято, зізнається авторка. Є багато рутинної і копіткої роботи. Приміром, створення каркасу – тієї основи, яку має всередині кожен ляльковий герой. В цілому ж, на виготовлення однієї ляльки майстриня витрачає не менше ніж місяць. Художник-модельєр за фахом, вона власноруч виготовляє одяг та аксесуари для ляльок, використовуючи різні матеріали – вовну, шкіру, бісер, напівкоштовні камені. Кожен клаптик тканини підбирається з великою любов’ю і дуже прискіпливо. Тому навіть маленькі деталі її творів можна розглядати годинами.


Янгол

І, хоча авторські ляльки  – це речі зовсім не іграшкові, побачити казковий світ, створений Ярославою Рассадніковою, буде цікаво як дорослим, так і дітям.

Виставка триватиме до 23 січня 2022 року.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати