Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Сакура вночі

Картини Зої Скоропаденко підкорили Токіо
17 квітня, 18:57

Українська художниця Зоя Скоропаденко вперше за три роки повернулася до Японії, аби вшанувати давню традицію споглядання цвітіння сакури. Разом з японською художницею Кіною Сато вона також взяла участь у виставці сучасного мистецтва у Токіо «Сакура».

10 років тому у Японії Зоя  почала серію «Сакура вночі». Однак майже три роки із зрозумілих причин у цій серії з’являлися переважно європейські сакури.

Фото Зої Скоропаденко

Зоя Скоропаденко

«Протягом багатьох років я відвідувала Токіо в сезон цвітіння сакури, прогулюючись вздовж променаду Чідорігафучі, біля палацу імператора, в парку Уено, на березі річки Суміда та Мегуро та в парку  Сіндзюку Гьоен, щоб намалювати красу сезону вишневого цвіту вночі. Все зупинилося з Covid-обмеженнями 2020 року, а потім – через війну в Україні. І от нарешті я повернулася до Японії в цю пору, і не лише аби продовжити роботу над своєю серією, але і щоб вперше представити на виставці свою серію картин «Сакура вночі», – розповідає Зоя Скоропаденко.

Фото Зої Скоропаденко

Виставку було проведено у галереї Aiiima, у нещодавно збудованому хмародері Хікарія  у всесвітньовідомому районі Токіо Шібуя. Хмародер можна назвати осередком мистецтва у японській столиці, кілька поверхів будівлі відведено під музеї, театри, галереї, творчі хаби.

Фото Зої Скоропаденко

«Малювання сакури при яскравому весняному денному світлі не може підкреслити найкраще в ніжних квітах. Однак вночі, після того, як останніх глядачів забрав останній потяг метро, опівночі Токіо стає безлюдним, з ледь освітленими вуличками, де ростуть сакури. Світло спеціальної підсвітки вимикають десь о 10 вечора. Тоді сторічна сакура випускає таємничу тінь, і лише слабке світло десь усередині вишні освітлює темну ніч.

Я використовую ніч, щоб зафіксувати ефемерну красу сакури технікою «пленер», – розповідає Зоя Скоропаденко.

Фото Зої Скоропаденко

Техніка малювання при слабкому освітленні нагадує нам про часи великих художників, таких, як Караваджо, Рембрандт і Тулуз-Лотрек. У них не було яскравого штучного світла для малювання. У їхній студії також не було великих вікон, щоб пропускати денне світло. Аби відчути їхнє мистецтво та побачити світло в їхніх картинах, вам потрібне приглушене світло минулого.

Фото Зої Скоропаденко

У своїй роботі українська художниця використовує чорний папір, японську масляну пастель і японську туш. Результати роботи в темряві ледь-ледь видно. Вона інтуїтивно використовує тон та напівтон пастелі. Бо в темряві є лише три кольори: сірий, білий та чорний. А тому результат роботи при світлі буває несподівано колоритним.

Фото Зої Скоропаденко

Вишні та сакури в Європі квітнуть через місяць після японської, тож Скоропаденко має в серії декілька робіт, виконаних у Львові, Києві та Парижі. Вони заслужили особливу увагу відвідувачів виставки.

Фото Зої Скоропаденко

У виставці, окрім Зої Скоропаденко, взяла участь і Кіна Сато, перспективна японська художниця з Токіо. Сато використовує традиційні фарби: тваринний клей, натуральні пігменти та сажу. Використовує техніку живопису казеїновою темперою. На її творчість вплинули фрески, знайдені по всьому світу, – від доісторичних малюнків до періоду Кофун. Для цієї виставки вона створила серію картин, присвячених сакурі.

Фото Зої Скоропаденко

Виставка “Сакура” пройшла з великим успіхом в Токіо. Її відвідали сотні пошановувачів мистецтва та сакури. Виставка стала однією з найвідвідуваніших галерейних подій Японії. Художниці представили близько 80 робіт в різних техніках.

Фото Зої Скоропаденко

Кіна Сато, Зоя Скоропаденко та відвідувач виставки

Виставка була побудована за староєвропейським галерейним принципом: багато різноманітних робіт різних авторів, різних розмірів на одній стіні. Кураторський проект виставки “Сакура” в Токіо брав натхнення з картини Віллема ван Хехта «Галерея Корнеліса ван дер Геста» (1628), а також з відомої сучасної Літньої виставки Королівської академії в Лондоні.

Виставка також повертає глядача до матері-природи, представляючи мініатюрні твори мистецтва, які імітують пелюстки сакури та дають можливість кожному створити свою колекцію оригінального мистецтва.

Ці твори були продані за 9.999 йен, вони продовжують традицію галереї The Meloy Art додавати до кожної виставки роботи за 99.9. Виставка цього проекту пройшла вперше в Парижі в 2022 році,і мала шалений успіх. Адже таким чином навіть бідний студент може започаткувати власну колекцію мистецьких творів.

Спеціально під виставку галерея The Meloy Art  випустили спеціальну серію NFT робіт обох художниць “Сакура”. Серія доступна на Opensea.

Це вже не перший проект токійської галереї Aiiima з українськими художниками. Наприкінці минулого року тут було проведено виставку українських митців, у якій взяла участь і Зоя Скоропаденко, під промовистою назвою «Заради миру». Більшість коштів, отриманих на цій виставці, було перераховано фонду «Діти Землі», який проводить мистецькі майстер-класи для дітей, котрі постраждали від війни. З літа минулого року фонд працює також і з дітьми з України.

Автор: Марина Олійник

Фото Зої Скоропаденко

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати