Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Сучасне обличчя Полтави

8-10 червня увага літературної спільноти буде спрямована на MERIDIAN POLTAVA
07 червня, 09:59

Не встиг закінчитися «Книжковий Арсенал», а на українців очікує нова літературна подія. Інтелектуали з України, Швеції, Німеччини приїдуть до Полтави на міжнародний поетичний фестиваль MERIDIAN POLTAVA.

«Є не одне місто України, до якого є сентимент з боку впливових і зацікавлених європейських культур. І мати такий фундамент, як Полтава, і нічого на ньому не будувати — це не користуватися вже існуючим ресурсом, — поділився Святослав ПОМЕРАНЦЕВ, ініціатор події, президент Міжнародної літературної корпорації MERIDIAN CZERNOWITZ. — Зацікавленість з боку шведської інтелектуальної спільноти дуже потужна, вже є черга на 2019 рік».

Фестиваль організовано за технологією, яка вже 8 років працює в Чернівцях, на міжнародному поетичному фестивалі MERIDIAN CZERNOWITZ. Гості з 14 країн (серед яких поети, прозаїки, музиканти, перекладачі, літературознавці, культуртрегери), кілька десятків публікацій у найвпливовіших європейських ЗМІ про Чернівці, чернівецький українсько-німецький фестиваль, — результати свідчать самі за себе. Тепер прийшла черга Полтави.

До неї завітають Пер Вестберг (шведський письменник, проводив кампанії за права людини, долучився до антиколоніального руху), шведська поетеса Інгрід Калленбек, мисткиня та фотограф Ева Стакельберг (відома своєю методикою «Піктоглас» — поєднання фотозйомки та віконного скла) та інші.

Іноземними гостями також будуть українсько-німецька письменниця та журналістка Катерина Петровська (здобула одну з найзначніших німецькомовних літературних нагород — Премію Інгеборг Бахман), Борис Райтшустер (автор декількох бестселерів про Путіна, сучасних росіян), письменник Ігор Померанцев та ще чимало відомих постатей. А Україну представлятимуть, зокрема, Сергій Жадан, Оксана Забужко, Юрій Андрухович, Андрій Любка, Галина Крук.

Однак MERIDIAN POLTAVA — це не просто фестиваль, а й данина пам’яті жертв Полтавської битви. Саме тому поетичні читання у перший день фестивалю відбудуться у Решетилівці, біля кургану, та в державному історико-культурному заповіднику «Поле Полтавської битви». А офіційне відкриття відбудеться вже наступного дня і покладе початок багатьом цікавим заходам, не тільки поетичним, а й кіномистецьким (показ фільму Ігоря Померанцева та Лідії Стародубцевої «Ампутація» (поезія та війна)), прозовим та музичним. Повну програму фестивалю можна переглянути на сайті міжнародної літературної корпорації MERIDIAN CZERNOWITZ (http://www.meridiancz.com/prohrama-festyvalyu-4/).

Тож недарма Святослав Померанцев стверджує: «За досвідом знаю, що через 3—5 років після запрошення декількох десятків шведських інтелектуалів і рупорів суспільства — журналістів, шведський інтелектуал на запитання «знаєш Полтаву» відповість: «Знаю. Полтавська битва й один із найцікавіших поетичних фестивалів Європи». Це і буде новим, сучасним, культурним обличчям Полтави».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати