Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У місті Лева встановлять меморіальну дошку «Назару Стодолі»

07 лютого, 10:09
«НАЗАР СТОДОЛЯ» — ЗНАКОВА ВИСТАВА ДЛЯ УКРАЇНИ, ЗОКРЕМА ГАЛИЧИНИ. З НЕЇ РОЗПОЧАВСЯ ЛІТОПИС ПРОФЕСІЙНОГО ТЕАТРУ. НА ФОТО — СЦЕНА З ОСТАННЬОЇ ПОСТАНОВКИ ЗАНЬКІВЧАН / ФОТО ТАРАСА ВАЛЬКА

Цього року, окрім  200-річного Шевченкового ювілею,  львів’яни відзначатимуть ще одну важливу  дату  —  150-річчя  першого професійного театру в Галичині. Нагадаємо, він був створений 29 березня 1864 р. в Народному домі, а вже  5 травня  цього ж року там уперше в Україні  було поставлено «Назара Стодолю». Отже, на приміщенні колишнього Народного дому (зараз Кінопалац на вул. Театральній,  22 ) буде встановлено меморіальну дошку (скульптор Василь Ярич). Кошти  зібрали на святі Йорданської  «Яблуневої ялинки», яке впродовж  двох десятків років організовується у Львові, а традиція здійснювати цю благодійну акцію розпочалася  ще в позаминулому столітті у колишньому самоврядному містечку, а тепер — селі Гусакові Мостиського району. У Львові її відродили вихідці з Гусакова, зокрема колишній  директор Палацу мистецтв Роман Наконечний, а нині завідувач Музею Т. Шевченка у Львові.

На цьогорічному святі львів’янам нагадали про 150-річний  ювілей першого професійного театру в Галичині. Як зазначив відомий актор Театру ім. М. Заньковецької  Богдан Козак, «цією дошкою ми віддамо шану подвижникам театру,  який  виховав на своїй сцені не одну плеяду акторів, завданням яких було єднання України. На сцені цього театру працювали легендарні Микола Садовський, Марія Заньковецька, Марко Кропивницький, Гнат Юра та інші корифеї». До речі, в кінці грудня у репертуарі львів’ян  з’явилася вистава «Назар Стодоля», яку за п’єсою Т.Г. Шевченка поставив Федір Стригун, художній керівник Театру ім. М. Заньковецької.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати