Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Від «Зловмисника» до «Великодня»

Кінофестиваль «Відкрита Ніч» оголосив переможців
17 серпня, 17:29

«Відкрита Ніч» народилася в червні 1997 як огляд найцікавіших здобутків українського кіна і на сьогодні є своєрідною лабораторією перевірки нових ідей та пошуку молодих вітчизняних талантів. Незмінний керівник — Михайло ІЛЛЄНКО.

За 23 роки роботи у складі журі фестивалю побували понад 150 відомих митців, зокрема Ліна КОСТЕНКО, Олег СКРИПКА, Юрій ШЕВЧУК, Юрій АНДРУХОВИЧ, Оксана ЗАБУЖКО, Валентин ВАСЯНОВИЧ, композитор Вірко БАЛЕЙ (США), акторка Ніна НАБОКА та багато інших.

Щорічно фестиваль іменується як «Дубль». Перші «Дублі» проходили на Андріївському узвозі біля замка Річарда. У 2013 «Ніч» переїхала на «Арт-причалі» на березі Дніпра.

Відповідно до карантинних обмежень, «Відкриту Ніч — дубль 23» довелося перенести на серпень. Перегляд фільмів проходив у онлайн-режимі на opennight.org.ua з 12 по16 серпня, а заходи на «Арт-Причалі» скоротили до процедури нагородження й перегляду фільмів-переможців.

Відбір фільмів на фестиваль здійснювався в три етапи: перевірка відповідності робіт до регламенту; відбір найцікавіших картин у Загальну програму (хронометраж — шість годин); складання Конкурсної програми (хронометраж — чотири години). Конкурси проходять у трьох номінаціях: ігровий фільм, неігровий фільм і анімація.

Гран-Прі фестивалю й грошову нагороду у 100 тисяч гривень журі розділило між фільмами «Шпілі-Вілі» (режисер — Іван ШОХА) й «Зловмисник» (Валерій ШЕВЧЕНКО.) Останній так само отримав Головний приз у конкурсі ігрового кіна та відзнаку за найкращу операторську роботу (Валерій Шевченко) й найкращого актора (Ігор ЩЕРБАК).  «Зловмисник» є екранізацією оповідання Чехова. Безробітний мешканець одного з українських сіл на ймення Андрій Конотоп затриманий поліцією — його взяли «на гарячому» під час крадіжки дротів з електричних опор, проте він у святій простоті не розуміє серйозності справи.

«Шпілі-Вілі», новелу про те, як двоє підлітків потрапляють у безглузду ситуацію через те, що дивляться на світ через рожеві окуляри, додатково нагородили дипломом у номінації ігрового кіна та спеціальною відзнакою за «Сміливий політ фантазії».

Головний Приз в номінації анімаційного кіна одержало «Прізвище в кишені» — нова робота ветерана вітчизняної анімації, лавреата Берлінського кінофестивалю Степана Коваля. «Прізвище в кишені» засноване на реальних подіях під час Голодомору. Це історія жінки, яка долає довгий шлях, аби посадити дитину на поїзд, що прямує до міста  -подалі від приречених сіл. Сама ця подорож є подвигом.

Нагороди за найкращу роботу художниці  (Анастасія ЛЕЛЮК) та  найкращу жіночу роль (Леся Липчук) присуджено «Туманам» (режисер — Володимир БАКУМ). Через смерть батька в сімейному помешканні зустрічається двох братів — Стасік  і Бодя. У війні на Донбасі вони по різні сторони лінії фронту, мати намагається приховати від одного істинні переконання другого. Все можливо було б владнати, але раптом за Бодьою приходять воєнні найманці.

Приз глядацьких симпатій, а також спеціальна відзнака журі за «Найкращу сцену з домашньою консервацією»  отримав «Великдень» (Валерій ГРИША). Бабуся нечасто бачиться з дітьми й внуками, оскільки вони живуть в іншому місті. Великодня є хорошим приводом для великої сімейної зустрічі, але в плани вдирається епідемія коронавірусу.

І, нарешті, новина, не пов’язана з призами: за підтримки Українського культурного фонду фестиваль приступив до створення цифрового архіву — каталог «Зоряний прискорювач» знайомитиме глядачів з фрагментами фільмів, що брали участь у «Відкритій Ночі». Онлайн-презентацію «Зоряного прискорювача» заплановано на жовтень цього року з подальшим доступом до цифрового архіву фестивалю «Відкрита ніч» за всі роки.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати