Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Карикатура не існує без читача»

Літньошколярі «Дня» провели скайп-конференцію з російським карикатуристом Віктором Богорадом
21 липня, 18:15

Цього четверга літньошколярі «Дня» мали не зовсім звичайну зустріч. Бесіда зі співрозмовником – російським карикатуристом Віктором Богорадом – відбулася через скайп. Але це не стало на заваді щирому спілкуванню.

Літньошколярі почули від карикатуриста про його перші мистецькі кроки, місце карикатури в культурі різних країн, проблему карикатури і пропаганди, секрети натхнення та творчий проект «Je suis dog, je suis cat» («Я – собака, я – кіт»).

Коли Віктор Богорад малював на берегах конспектів перші замальовки, він навіть не здогадувався, що це стане справою його життя. Тоді ж, 1973 року, його друг відніс ці роботи до журналу, який їх опублікував, що і стало поштовхом до заняття улюбленою справою на професійному рівні.

Спільнота карикатуристів досить дружна. «Більше половини моїх друзів – карикатуристи з різних країн світу», – зазначив митець. Також він наголосив на особливостях у ставленні до карикатури в різних країнах. Якщо у Швейцарії її сприймають як дороговартісне мистецтво, то в Росії карикатура – це лише картинка.

«Якщо карикатура не піднімається над ситуацією, вона стає пропагандою», – одна з основних тез Віктора Борисовича. Саме це частково і сталося з карикатурою в Росії із приходом до влади Путіна – карикатура стала загрозою для політичної верхівки через свою багатозначність.

Також Віктор Богорад поділився, що проект «Je suis dog, je suis cat» («День» писав про нього у №96-97 від 3 червня 2016 року) майже відбувся. Книга-альбом карикатур вийде у вересні. Це стане неабиякою подією, оскільки такі альбоми у Росії вже давно не видають, вважаючи, що ті не матимуть попиту. Книга Віктора Богорада і В’ячеслава Шилова, видана суспільними коштами, нарешті зламає цей стереотип.

На завершення зустрічі художник побажав літньошколярам успіхів і сказав: «Пишучи свої статті, не забувайте, що є ще й карикатура».

ВРАЖЕННЯ

Христина СОЛТИС, Львівський національний університет імені Івана Франка:

– Ілюстрації до матеріалів часто допомагають краще зрозуміти сам текст, а тому їм треба приділяти належну увагу. У цьому плані важливу функцію виконують карикатури. Тому розмова з Віктором Богорадом була важливою для мене. Погоджуюся з його думкою, що картинку людина запам’ятає швидше. Це треба враховувати під час журналістської роботи. Станіслав Єжи Лец говорив, що тільки почуття гумору може поєднати нас із комізмом та трагізмом життя. Це велике мистецтво – передати сучасні реалії та проблеми за допомогою вдалого малюнка. Тому не можна не захоплюватись людьми, яким це вдається. Ознайомлення з роботами таких майстрів часто відкриває нам певні явища з іншої боку.

Оксана ВОЙТКО, Львівський національний університет імені Івана Франка:

– Важко не погодитись із Віктором Богорадом, що для газети важливо розміщувати не лише якісний продукт-матеріал і зображення (фото), а й карикатуру. Вона допомагає запам’ятати та закріпити осмислення отриманої інформації. Після спілкування із видатним карикатуристом я почала дивитися на карикатуру як на мистецтво прояву своєї фантазії, почуття контролю над подією, відчуття ситуації та моменту… Прикро, що більшість українських видань не розуміють істинного значення карикатури, яка може стати справжнім брендом та провокувати на цікаві дискусії та обговорення. Безумовно, вражає, наскільки Віктор Богорад залишається відданим своїм поглядам та громадянській позиції попри несхвалення більшості його колег та співгромадян…

Дмитро БАЙДА, Національний університет «Острозька академія»:

– Уперше я поринув у теорію журналістики в десятому класі. Саме тоді розпочав вивчати жанровий триподіл матеріалів, особливо друкованих. До художньої публіцистики було особливе зацікавлення, але найменше успіхів. Поєднання інформативності, творчої оригінальності та незаангажованості, наприклад у памфлеті, вимагає як чималих зусиль, так і, певною мірою, здібностей. Візуальна складова цього роду жанрів теж доволі важлива. Карикатура. Як бути простим, але зрозумілим? Як у мінімумі сказати максимум? Віктор Борисович – один із нечисленних майстрів у своїй галузі.

Нагадаємо, що цьогоріч Літня школа журналістики «Дня» проходить за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати