Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

День «З’їж персик»

21 серпня, 12:25

У США що не день, то гастро-свято. І це не жарт, адже традиція присвячувати улюбленим стравам дні, а то й цілі місяці, там дуже давня та популярна. Ось, наприклад, серпень — місяць сендвічів, брауні та персиків.

І якщо про користь сендвічів та шоколадного пирога можна сперечатися, «кандидатура» персика у смаколик вартий свята, незаперечна. Можливо, саме тому йому виділили особливий день — 22 серпня.

Окрім смаку та соковитості, персики улюблені багатьма за властивість зберігати значну частку корисних речовин після термічної обробки. А цим можуть похвалитися лише деякі фрукти. Тож персики надзвичайно популярні для консервації: у солодкому сиропі, маринаді власному соку або як джем чи компот.

Цікаво, що персик не має одного «дикого» предка. Такі види називають «культигенами», бо вони є результатом багаторазового схрещення різних видів. Так персиковими предками є плоди різноманітних рослин з роду Слива. Це і абрикос, і китайська слива, алича та навіть звичайнісінький мигдаль. Саме тому персики бувають такими різноманітними: великими і малими, круглими чи пласкими, «волохатими» чи гладенькими. Усе це є ознаками різних «класів». Пухнасті плоди із кісточкою, яку легко вийняти вважаються «найсправжнісінькими», гладенькі плоди з яких кісточку вийняти складно — це клас брюнйонів, а з яких легко — нектарини.

Який би «клас» персиків не був вашим улюбленим, День «З’їж персик» — гарний привід поласувати цим фруктом.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати