Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iмпортована вульгарщина

09 липня, 00:00
Те, що нагієвські «Вікна» своєю епатажністю побили всі рекорди, але, як і все надмірне, швидко приїлися та набридли, вже очевидно. Постійна їхня аудиторія, якщо така залишилася, сприймає їх як театр вульгарних мініатюр, як суміш клоунади та бородатих анекдотів. Про те, що така аудиторія не така вже велика, говорить хоча б те, що скандальний випуск цього «патологічного» шоу за 1 червня, в якому «високоінтелектуальна» «віконна» студія обговорювала, що робити з двома «хохлушками», які, за версією авторів програми, виправляють «хохляцький говір», займаючись оральним сексом, небагато хто бачив. Але обурення тих, хто бачив це, запалило багатьох індиферентних до тем моралі, оскільки тупі гекаючі тітки (про реальність історії не говоримо, принцип виробництва «Вікон» давно і добре відомий) представлені як типові представники всієї країни, як жива її характеристика. І цю «характеристику» було підсумовано «високоморальним» ведучим, який, звертаючись до розбещених інородців, заявив, що, «коли ви (маючи на увазі — ми) приїжджаєте до пристойної або цивілізованої країни (маючи на увазі — до Росії), то й поводьте себе пристойно».

Те, що українофобія давно стала частиною російської політики, добре відомо тим, у кого залишилися родичі в «пристойній і цивілізованій країні». З їхніх запитань про життя в Україні, очікувань та страхів за нас, хто живе тут, випливає, що це ми — «чудище обло, огромно, озорно, стозевно и лая». Загалом, ці уявлення настільки безглузді, що можна лише припускати, які нісенітниці про Україну та українців нав’язують росіянам російські ж ЗМІ. Але як би нас це не обурювало, це — політичний вибір країни, яка ніяк не може визначитися, на якій стадії між любов’ю та ненавистю до своїх «єдинокровних братів» вона знаходиться. Надто дивно те, що один із українських телеканалів без тіні сорому розмножив цей далекий плювок у наш бік і погодився визнати свою помилку лише тоді, коли рівень обурення продемонстрованим самоприниженням явно перевищив «середню температуру по лікарні».

Керівництво «Нового каналу» переглянуло свої позиції і пообіцяло надалі бути уважнішим та відповідальнішим, закуповуючи і демонструючи імпортні телепродукти. Судячи з того, який «iмпорт» ми бачимо на своїх телеекранах, вибір невеликий. Вульгарна епоха, вульгарна мораль. Та імпортувати чужу, нехай навіть суперрейтингову вульгарність при вічних наріканнях на недостатність фінансування — далеко не краще рішення. Якщо, звичайно, це робиться не для того, щоб викликати у співгромадян адекватну реакцію на таке до нас ставлення. Напевне такої мети у керівництва каналу не було. Але й за дурість відповідати треба.

ДОВIДКА «Дня»

Сюжет, про який йдеться, став мотивом для серйозної розмови в Національній раді України з питань телебачення та радіомовлення. Остання, зокрема, вимагала (www.nradatvr.kiev.ua) від «Нового каналу» пояснень і запропонувала його керівництву публічно вибачитися перед глядачами «за вихід в ефір програми образливого для українців змісту». На засіданні Нацради 16 червня цього року голова правління «Нового каналу» Олександр Ткаченко повідомив (за інформацією www.telektitika.kiev.ua), що з власником програми — російським телеканалом ТНТ — досягнуто угоди про право вилучення сюжетів на розсуд покупця; пообіцяв зробити висновки і вибачитися перед телеглядачами. Також керівник «Нового» погодився з необхідністю перенесення показу цієї програми на пізніший час (що може статися восени). Крім того, Олександр Ткаченко повідомив, що тепер усі випуски «Вікон» перед показом будуть проходити моніторинг, а також супроводжуватися спеціальними позначками, що сигналізуватимуть про віковий ценз для аудиторії програми.

Близько тижня тому докторант празького Карлового університету Олесь Андрейчук у статті «Помиї з «Вікон» (www.pravda.com.ua) висловив думку, що вибачень з боку каналу, який показав сюжет, котрий принижує гідність громадян України, недостатньо. Олесь Андрейчук вважає, що українці мають досягти «повного припинення трансляції програми «Вікна» і, можливо, навіть відставки керівника «Нового каналу».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати