Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Камера замість пензля та мольберта

У Львові представили архівний фонд видатного майстра фотографії Володимира Ольхом’яка
02 вересня, 11:00

У Палаці Потоцьких Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Возницького представили архівний фонд видатного українського фотохудожника Володимира Ольхом’яка. Відкриття робіт приурочено до 22-ї річниці проголошення незалежності України.

Створюючи іменний фонд Володимира Ольхом’яка, Львівська національна галерея мистецтв має намір зберегти колекції та архівні матеріали талановитого фотохудожника, які є вагомим внеском митця у скарбницю фотомистецтва нашої держави. На своєму творчому шляху він фотографував природу, архітектурні й монументальні споруди, багатьох із яких уже немає; людей, які зробили чимало для культурного, духовного і національного розвитку ще тоді майбутньої України; він фіксував своїм об’єктивом замки, оборонні споруди, городища, вали, палаци, монастирі, храми, дзвіниці, творчі зустрічі, відкриття виставок, музеїв та просто яскраві миті українського життя.

Серед творчих людей фотохудожник користується незаперечним авторитетом справжнього професіонала своєї справи. Володимир Ольхом’як розповів, що об’їздив всю Україну, фотографуючи для Львівського історичного музею, Львівської спеціальної наукової реставраційно-виробничої майстерні архітектурних пам’ятників України, для Львівської картинної галереї, де працював свого часу, тож зібрав безцінний фотографічний матеріал — лише негативів-фотоплівок понад тридцять тисяч штук, який має історичну, наукову, мистецьку цінність.

Народився фотохудожник 25 листопада 1929 року в селі Добужок біля Любліна у Польщі, там здобував початкову освіту. 1939 року, з приходом Червоної армії, разом із родиною переселився в Україну — у Кіровоград, де проживав до 1945 року, а відтоді його життя пов’язане зі Львовом. Навчався тут на факультеті живопису у Львівському училищі вжиткового й декоративного мистецтва, однак для своєї творчої реалізації вибрав фотокамеру, а не пензель і мольберт.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати