Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Медіа в довірі

Українці довіряють ЗМІ більше, ніж парламенту чи уряду
11 вересня, 12:11

Як це не дивно, українські медіа залишаються серед інституцій, яким найбільше довіряють наші співгромадяни. Незважаючи на постійні нарікання на низьку якість вітчизняних засобів масової інформації, соціологи стверджують: не все ще погано в нашому медійному домі.

ЗМІ України з 50% довіри поступаються лише Збройним Силам України (їм довіряють 65% опитаних соціологічною службою Центру Разумкова спільно з Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва»), Церкві (63%), волонтерським організаціям (63%), Державній службі з надзвичайних ситуацій (53%), добровольчим батальйонам (53%), Державній прикордонній службі (52%).

Дослідження проведене соціологічною службою Центру Разумкова спільно з Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва» з 3 по 9 липня 2020 року методом інтерв’ю «обличчям до обличчя» за місцем проживання респондентів. Було опитано 2022 респонденти віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Фінансування опитування здійснене в рамках проекту МАТРА Посольства Королівства Нідерландів.

Ось як виглядають всі дані дослідження (табл.).

 

Втім, якщо ми детально проаналізуємо дані соціологів,  ми побачимо, що лише 5,6% респондентів повністю довіряють вітчизняним  засобам масової інформації, а оптимістична цифра в 50% довіри досягнута завдяки 44% тих, хто «скоріше довіряє» ЗМІ. Але приводу для розпачи немає: ці дані кажуть про те, що у більшості людей розвинулося критичне мислення, і вони воліють не вірити «на слово» медіа, або «довіряти але перевіряти».

Таким чином, відповідь «повністю довіряю ЗМІ», може і не є найкращою. Для прогресивного сучасного суспільства більш адекватною є більше скептичне ставлення до медіа.

З іншого боку, більше турбувати має тотальна недовіра до ЗМІ — вона складає 15%, це в три рази більше, ніж повна довіра. Звідки ці люди беруть інформацію про навколишнє середовище? З соціальних мереж? З «сарафанного радіо»?

Вважається, що в т.зв. розколотих суспільствах недовіра до засобів масової інформації є традиційно більшою. Причина — значна частина людей категорично не погоджується із точкою зору того чи іншого медіа, і, відповідно, йому не довіряє. Якість журналістики тут взагалі немає майже ніякого значення.

Було б цікаво провести уточнююче дослідження, під час якого у респондентів б запитали: ЧОМУ ви довіряєте чи не довіряєте ЗМІ? Тоді б журналісти змогли краще зрозуміти свою аудиторію і покращити свою роботу. Чи навпаки продовжували б «лупати цю скелю», незважаючи на всі рейтинги та цифри в них.

Але поки цього немає, українські медійники можуть лише пишатися, що ЗМІ і нашій країні довіряє набагато більше співгромадян , ніж Верховній Раді чи уряду.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати