Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Театр»

Список Тимошенко: інтрига зберігається
09 грудня, 00:00
СВОГО ЛІДЕРА БАГАТО ПАРТІЙЦІВ ОБОЖНЮЮТЬ, ЩО МЕЖУЄ З ФАНАТИЗМОМ / ФОТО ОЛЕКСАНДРА КОСАРЄВА / «День»

«Шоу однієї актриси», «моновистава»... Переважно так журналісти охарактеризували сьомий міжпартійний з’їзд Блоку Юлії Тимошенко, який відбувся позавчора ввечері у найпомпезнішому Палаці країни — «Україна». Дійсно, в цього незвичайного з’їзду було багато ознак шоу, й дуже мало — власне партійного з’їзду. Ні президії, ні мандатної та рахункової комісій, ні мандатів. Зате — кольорові екрани, повітряні кульки, бенгальські вогні... І сама Юлія Тимошенко на оформленій дизайнерами сцені, в променях прожекторів півтори години презентує проект програми власного блоку, в основу якої покладена певна «ідеологія солідаризму», а потім кілька хвилин сама ж його й обговорює. А також сама підраховує «одноголосне» голосування.

Програма є не стратегією й навіть не тактикою розвитку, а в основному складається з найрізноманітніших обіцянок. Іншими словами, Тимошенко пообіцяла всім:

— студентам — стипендію на рівні прожиткового мінімуму — 423 гривні в місяць;

— інвалідам — держдопомогу розміром 1 500 гривень у місяць;

— пенсіонерам — пенсійну реформу;

— євроромантикам — євроінтеграцію;

— решті — дружбу з усіма сусідами;

— опозиції — статус парламентського інституту, який контролюватиме владу, а також посади генерального прокурора України, голови Рахункової палати та керівників парламентських комітетів;

— бізнесу — податкову реформу та скасування ПДВ;

— народу України — референдуми, які стануть «такою ж звичною подією, як дихати чистим повітрям».

Як відзначають експерти, комплект обіцянок Тимошенко вийде за межі того, що вона та її соратники зможуть реалізувати, навіть якщо Юлії Володимирівні вдасться знову потрапити в крісло прем’єра. Оскільки багато хто з них залишається в компетенції Президента, який і після політреформи збереже достатньо повноважень. Зокрема, в питанні формування зовнішньої політики.

Тимошенко також повідомила, що БЮТ після виборів буде перетворено на «монопартію», в яку об’єднаються всі учасники блоку. Зобов’язання про формування партії візьмуть на себе всі кандидати в народні депутати, оскільки це буде одним із пунктів документа, який вони підпишуть для входження до виборчого списку. Про готовність розчинитися, за словами Тимошенко, вже заявили Українська соціал-демократична партія на чолі з Василем Онопенком, частина Української республіканської партії «Собор» на чолі з Левком Лук’яненком, а також партія «Яблуко» і «багато інших партій, які фактично влилися в блок».

Проте не програма та не союзники блоку були головною інтригою з’їзду. Всім кортіло дізнатися, кого ж «паралельним» по відношенню до Ющенка курсом приведе в парламент його колишня соратниця, які, і чи відмінні від провладного блоку принципи формування списку продемонструє БЮТ. Але інтрига залишається. Замість того, хто піде в парламент, ми дізналися лише, хто поведе туди бютівців. А саме — першу десятку списку. У ній немає одіозних фігур, хоч є сюрпризи, вона технологічна та говорить сама за себе. «Десятка», як і програма, намагається сподобатися всім. Хоча це, як відомо, найнездійсненніше бажання. Тим більше що за всією цією прорахованістю легко вгадується ще одне бажання — приховати іншу, велику, частину списку, у якій приблизно можуть виявитися деякі вельми одіозні особистості. А також, як підготувала ґрунт для майбутніх сюрпризів лідер блоку, «найбагатші банкіри країни, які стануть нашими консультантами у сфері кредитування».

Прогнозуються три перші позиції списку: сама Тимошенко, екс-голова СБУ Олександр Турчинов і колишній віце-прем’єр Микола Томенко. Далі йде голова УСДП Василь Онопенко та сюрприз №1 — журналіст Андрій Шевченко. Привнесення в список нашого колеги багато хто вважає спробою вплинути на інтелектуальну частину електорату, на представників громадянського суспільства. Водночас політолог Віктор Небоженко, наприклад, бачить у появі в списку Андрія Шевченка набагато прозаїчнішу причину. «Швидше за все, його взято для того, щоб населення переплутало журналіста Андрія Шевченка з футболістом Андрієм Шевченком. І десь півтора відсотка БЮТ на цьому виграє», — сказав політолог. На його думку, проблемне місце «п’ятірки» — М. Томенко, «який є талановитим розкольником і політпропагандистом. Тимошенко всі чотири місяці постійно доведеться стежити за тим, щоб він не сказав чогось зайвого, тому що це майстер підривати ситуацію всередині політичного організму», — вважає експерт.

У той же час інший авторитетний фахівець в галузі політаналізу Володимир Фесенко вважає, що «склад першої п’ятірки для цієї політичної сили майже не має значення, тому що БЮТ був, є і буде театром одного актора, а точніше, театром однієї актриси».

У другу п’ятірку списку ввійшли: народні депутати Левко Лук’яненко та Григорій Омельченко, ректор Луганського національного педагогічного університету Євген Курило (привіт східній Україні), екс-командуючий сухопутними військами Микола Петрук (привіт військовослужбовцям) і наймолодший мер (міста Сквира) 24-річний Євген Суслов (привіт успішній молоді).

Повну версію списку БЮТ ми дізнаємося після другого етапу міжпартійного з’їзду, який заплановано на 17 грудня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати