Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Три вимоги від врадіївчан

Експерт: «Після вчорашнього мітингу ми побачимо, чи вистачить розуміння, що «точку кипіння» вже досягнуто, і народ — не зупинити»
19 липня, 10:27
ФОТО АРТЕМА СЛIПАЧУКА

Учасники пішої ходи з Врадіївки дісталися до Києва. Учора незадоволені активісти провели мітинг під стінами Міністерства внутрішніх справ. На імпровізованому майданчику, крім політиків, давали слово і людям, котрі на собі відчули весь масштаб свавілля з боку правоохоронних органів. Адже, як зазначив один із організаторів протесту, «ходаки із Врадіївки дійшли до Києва для того, аби люди дізналися реальні історії своїх співгромадян». Таким чином свій протест проти сваволі міліціянтів мали змогу висловити всі охочі. Виголошені перед натовпом історії й справді чіпляли за «живе» Матері зі сльозами на очах розповідали про те, як міліціонери тваринними методами знущалися над їхніми дітьми, що призвело до смерті сина чи дочки. Дружини ділилися історіями про нелюдські страждання своїх чоловіків, які стали жертвами багатолітньої безкарності «перевертнів у погонах».

Однак паралельно можна було спостерігати як не надто натхненні партійні «прапороносці» відлічували хвилини до закінчення своєї «повинності». На запитання «Дня», навіщо вони прийшли на мітинг — дехто казав, що теж обурений повсюдним свавіллям правоохоронців і просто прийшов підтримати співвітчизників, а інші — просили не турбувати, бо «з пресою не розмовляють»

Варто зазначити, що всього на мітинг зібралося близько сотні людей, при цьому, більше половини — вже очікували врадіївських ходаків біля будівлі МВС з партійними прапорами «Батьківщини», «УДАРу», «Свободи» та жовто-блакитними національними стягами. І це при тому, що раніше повідомлялося про відсутність будь-якої партійної символіки на мітингу біля міністерства.

Народний депутат від «УДАРу» Сергій Каплін, який пішки пройшов із Врадіївки до Києва, у коментарі «Дню» заявив, що на мітингу під МВС вирішили все ж використати партійну символіку, адже це є ознакою того, що «опозиція з народом», але пообіцяв, що «вже після сьогоднішнього мітингу всі символи політичних партій будуть зняті і опозиціонери підтримуватимуть цю акцію уже як прості громадяни, а не як політики». «Я, як чоловік, котрий пройшов 400 км від Врадіївки до Києва, офіційно заявляю: ми не будемо політизувати «врадіївську» тему і вже на мітингу на Майдані ви матимете змогу в цьому переконатися», — наголосив Каплін.

Натомість експерти кажуть, що надмірна увага політсил до врадіївської теми дискредитує саму ініціативу громадськості. «На жаль, політики, які тримають «ніс за вітром», використовують будь-яку ситуацію для реалізації власних інтересів. Тому депутати, які хочуть заробити на чужому горі певні дивіденди, на жаль, дають підставу своїм політичним конкурентам говорити про те, що подібні акції — замовні», — розповів «Дню» колишній працівник служби дотримання прав людини у МВС, член правління Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів Володимир БАТЧАЄВ.

Експерт також зазначив, що «надто мала кількість протестувальників «із народу» свідчить про неготовність українців виступити «єдиним фронтом» проти своїх кривдників». «Можливо, це і вина правозахисного середовища, що ми не можемо донести до громадськості ідеї, що мовчанням і очікування ми вже нічого не доб’ємося, — вважає Батчаєв. — Тому я вважаю добрим знаком, що жителі Врадіївки пішли на активні дії. Як наслідок, вже зараз бачимо конкретні шляхи: звільнили тих «упирів», які головували у райвідділі. Наголошую, зараз важливо не втрачати контроль над ситуацією і, приміром, через місяць подивитися, чи будуть всі заяви постраждалих від міліцейського свавілля розглянуті. Бо тільки так громадяни зможуть домогтися правди».

Утім, поки цього не сталося, під час мітингу біля МВС на зустріч з міністром Віталієм Захарченком, який, як виявилося вже не у відпустці (заступник начальника управління зі зв’язків з громадськістю МВС Іван Бабаєв у коментарі журналістам сказав: «Міністр на роботі. Міністр працює») впустили лише 7 жителів Врадіївки, а також 3 народних депутатів. Журналістів, як завжди, на аудієнцію до міністра не допустили. Мовляв, міністерство — режимна територія і знімати медійними камерами там заборонено.

Запрошені обіцяли озвучити міністру три вимоги, задля яких, власне, і організовували мітинг. Перша з них — негайна відставка Захарченка, друга — переатестація усіх працівників правоохоронних органів і остання — притягнення до відповідальності міліціонерів, причетних до порушень закону та прав громадян. Також протестувальники хочуть ініціювати ухвалення нового закону «Про поліцію», який готуватиметься на основі пропозицій громадськості.

Проте фахівці вже говорять про відверту популістичність окремих вимог. «Розумієте, проблема не в якихось документах, кодексі, законах чи наказах МВС. Ні один документ не зменшить рівень насильства у міліції, тому що воно вже стало невід’ємною частиною міліцейської субкультури, — вважає Володимир Батчаєв. — Окремих українських міліціянтів уже просто неможливо змінити. Тому коли, наприклад, кажуть про необхідність відставки міністра, то я переконаний, що цим кроком питання не вирішити. Бо який сенс пришивати враженому гангреною тулубу нову здорову голову?».

«Я переконаний, що чи не єдиним виходом докричатися до органів міліції та владних органів є проведення всеукраїнського громадського слухання з питань дотримання прав людини міліцією. Запросити все керівництво МВС, представників правоохоронних організацій. Це треба зробити для того, щоб міліціонери з великим зірками на погонах вислухали, що їм говорять у обличчя. Але, найголовніше, щоб це був конструктивний діалог з конкретними методами і шляхами реформування правоохоронних органів. Також слід провести переатестацію міліціянтів за участі представників громадськості. Це — реальний хід і такі «атестування» працівників міліції вже були», — додав правозахисник.

«Утім для початку треба зачекати і подивитися, які результати матиме мітинг під МВС. Адже саме він стане індикатором, як лакмусовий папірець, того, наскільки міністр Захарченко готовий виконати бодай частину своїх обіцянок та декларацій, які ми повсякчас чуємо. Я маю на увазі лозунги, що «міліція — слуга народу», «ми готові вислухати кожного» і тому подібні речі. Ситуація у Врадіївці показала, що народ зрозумів: домагатися їх підтвердження треба реальними діями зі сторони чиновників. Тому після вчорашнього мітингу ми побачимо, чи вистачить у міністра розуму зрозуміти, що «точка кипіння» вже досягнута і далі народ не зупинити», — підсумував експерт.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати