Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

12 прем’єр за сезон!

Який ще театр в Україні може похвалитися таким здобутком?
11 серпня, 00:00
ТЕАТРАЛЬНИЙ СЕЗОН ЗАНЬКІВЧАНИ ЗАКРИЛИ ВИСТАВОЮ «ДАМА З КАМЕЛІЯМИ» / ФОТО ТАРАСА ВАЛЬКА

Заньківчани завершили свій 91-й сезон. Львівський театр ім. М. Заньковецької в минулому сезоні потішив публіку дванадцятьма новими постановками (сім — на Великій сцені і п’ять — на Камерній). Прем’єрна палітра 2008/2009 рр. була багатою і різноплановою: класика («Дама з камеліями» Олександра Дюма, «Історія коня» за Львом Толстим, «Бояриня» за Лесею Українкою, «Одруження» за Миколою Гоголем, «Розповідь незнайомого» за Антоном Чеховим) і сучасні вистави («Любов і сльози» одесита Олександра Марданя та «Криза», авторство і постановка актора, а віднедавна — й режисера театру Ореста Огородника) — трагедії, комедії, мелодрами, драматичні поеми і навіть скандал без антракту...

Звичайно, така кількість прем’єр потребує достатньої кількості режисерів. Їх у заньківчан останніми роками побільшало. Вистави ставлять не тільки Федір Стригун, Алла Бабенко, Вадим Сікорський, Таїсія Литвиненко, а й актори Богдан Ревкевич, Орест Огородник та Григорій Шумейко. Залучили цього року до роботи й київського режисера Володимира Борисенка, який спеціально для Любові Каганової поставив бенефісну виставу — трагікомедію Джона Маррелла «Сміх лангусти». Загалом у репертуарі львів’ян 53 вистави!

До речі, всі прем’єри заньківчан пройшли з аншлагами. Закривши сезон «Дамою з камеліями», театр пішов на канікули. Для декого з акторів відпустку можна вважати умовною. Зокрема, Таїсія Литвиненко зараз працює над виставою за мотивами австрійського поета-символіста Рене Рільке «Завчасна паморозь», яка вийде на Камерній сцені. Режисер Вадим Сікорський завершує роботу над «Трьома товаришами» Ремарка, а Алла Бабенко після постановки «Божевільної» знову готується до співпраці з Романом Гораком — це буде вистава про Соломію Крушельницьку, яка має побачити світ до ювілею оперної діви. Та найголовнішою прем’єрою наступного театрального сезону, який розпочнеться у вересні, може стати «Сватання на Гончарівці» Григорія Квітки-Основ’яненка, бо виставу ставитиме Федір Стригун, якому 1 листопада виповниться 70 років.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати