Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Анатолій МАТВIЄНКО: «Основна проблема? Ніхто нікому не вірить»

05 травня, 00:00
ФОТО БОРИСА КОРПУСЕНКА / «День»

Питання, яким буде формат майбутньої парламентської коаліції, а головне — якими будуть правила її функціонування та програмні засади, схоже, є такими ж невизначеними для представників української влади, як і для пересічних громадян. Так, вчорашній гість «Дня», заступник голови Секретаріату Президента України Анатолій Матвієнко не виключає жодного з нині обговорюваних форматів майбутнього об’єднання, але попри те і «помаранчевий» його варіант, і «синьо-помаранчевий» викликає у Анатолія Сергійовича більше застережень, аніж позитивних сподівань. «Юлія Володимирівна є прибічником авторитарного способу влади, вона є прибічником ідеології солідаризму, а я не знаю, як ця ідея може трансформуватися інакше, ніж у диктаторський режим, як це було в європейській історії». Щодо другого варіанту коаліції, то в ній, на думку А. Матвієнка, «бракує віри» до партнерів. «Можна йти з «регіонами» в ім’я єдності України, але як тільки регіонам така коаліція стане з кон’юнктурних міркувань наступних виборів невигідною, то є великий сумнів, що вони підуть до кінця — вони просто «зіскочать з підніжки». Та й цінності у нас з «регіонами» принципово різні. А з Тимошенко у нас хоча б декларовані цінності спільні».

«Тому швидше за все буде коаліція трьох, — вважає замголови Секретаріату, — але при певних жорстких умовах. Тоді буде видно, наскільки щира Юлія Володимирівна і на що вона спроможна. Якщо її наміри серйозні, то ми пройдемо цю дорогу достойно, якщо ні — то це її вина. І тоді можливі будуть вже інші коаліції, не виключено що з «регіонами».

Анатолій Матвієнко повідомив, що в кінці травня або в першій декаді червня мають відбутися президентські слухання, на яких широким колом експертів і політиків будуть вироблені рекомендації щодо всього великого пакету документів, необхідних для функціонування такого нового для України утворення як парламентська коаліція. Докладніше про це читайте в інтерв’ю з Анатолієм Матвієнко в найближчих номерах «Дня».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати