Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

...Героям — слава!

28 травня, 00:00

У Рівненському парку імені Тараса Шевченка цього тижня на приміщенні колишнього суду, а тепер — шахового клубу, урочисто відкрито меморіальну дошку на честь 22-х діячів ОУН, засуджених польською окупаційною владою до різних строків ув’язнення у 1939 році.

Як стверджує відомий рівненський архівіст та краєзнавець, професор Рівненського педагогічного університету Гурій Бухало, саме в цьому будинку протягом 22—26 травня 1939 року тривав судовий процес над членами Організації Українських Націоналістів.

Багаторічні стеження і переслідування польською поліцією активістів ОУН на теренах Волині закінчилися їхнiм арештом. А 22 травня 1939 року відділ окружного суду в Рівному розпочав судове засідання. Перед польським судом постали члени Крайової Екзекутиви. Підсудних українців обвинувачували в тому, що вони, «перебуваючи в лавах ОУН, мали на меті відірвати від Польської держави її південно-східні землі».

Після кількох днів засідань у Рівному суд виніс досить жорстокі вироки — патріоти України отримали від 2 до 13 років ув’язнення. Проте ні репресії, ні катування на допитах не зламали волі борців за незалежність України. Опинившись волею долі у вересні 1939 року на свободі, вони продовжували свою святу справу і спрямували власні зусилля на боротьбу з більшовицькими та німецькими окупантами.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати