Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / Панорама дня

29 вересня, 00:00

Гостра інтрига: хто насправді буде секретарем РНБО

Депутати від БЮТ уже тиждень обговорюють можливості призначення Юлії Тимошенко секретарем РНБО. А, як кажуть, диму без вогню не буває. «Я знаю, що сьогодні є дві кандидатури на слуху. Одна — це Юлія Володимирівна Тимошенко, якій Президент запропонував очолити Раду. А друга кандидатура — це Юрій Єхануров», — повідомив днями колишній соратник Тимошенко Олександр Волков.

Сама Тимошенко цього не підтверджує. Соратники Президента також спростовують цю інформацію. «Це дезінформація. Обговорювати її, це все одно, що обговорювати урожай помаранчів у тундрі», — вважає народний депутат Борис Беспалий. Проте «новину» вже запущено і її активно дискутують.

На думку політолога Костя Бондаренка, для Президента було б дуже вигідно залишити на цьому посту нинішнього виконуючого обов’язки секретаря РНБО Володимира Горбуліна. «Він міг би привести до порядку роботу апарату РНБО і не перетворювати його на інструмент політичного тиску. Президент повинен довіряти секретареві РНБО, бо це людина, яка координує роботу всіх силових відомств, і Президент би дуже ризикував, віддавши такий інститут до рук Юлії Тимошенко».

Є й інша думка. Призначення Юлії Тимошенко на цю посаду могло б зупинити деморалізацію «помаранчевих», і могло б певною мірою збалансувати призначення Януковича прем’єром, вважає Олесь Доній. Політолог, щоправда, зазначає, що й мінусів у такому кроці також досить. «По- перше, знаючи вибуховий характер Юлії Тимошенко, можна було б прогнозувати постійні конфлікти на лінії РНБО — уряд (сильніші за ті, які відбувалися між Тимошенко та Порошенком, коли той був секретарем РНБО). Так що конфліктність у владі лише б посилювалася. Крім того, посилення Тимошенко знову б могло бити по самолюбству Президента, адже вона знову б стверджувалася як основний претендент від «помаранчевого табору» на наступних президентських виборах. У такому разі перспективи самого Ющенка у владі ставали б примарними», повідомляє Олена ЯХНО, «День».

Борець із хабарництвом «згорів»... на хабарі

Учора два міліціонери із Хмельницького стали фігурантами кримінальної справи. У центрі скандалу — співробітник спецпідрозділу Держслужби по боротьбі з економічними злочинами управління МВС у Хмельницькій області і дільничий інспектор міліції. «Їх «узяли» на гарячому — у момент одержання 2400 гривень хабара від однієї з громадянок міста. За те, що її неповнолітній брат не буде притягнутий до адміністративної відповідальності», — повідомив для «Дня» у прес- центрі управління СБУ у Хмельницькій області. Найхарактернішою особливістю цієї гучної справи є та, що один із затриманих — співробітник спецпідрозділу по боротьбі із хабарництвом. А події розгорталися за відомим у Хмельницькому сценарієм. Неподалік від навчального закладу є місце, де окремі ліцеїсти у час, вільний від навчального процесу, курять марихуану. Про це місце знають сівачі розумного, доброго, вічного, і не тільки вони. Й от двоє стражів правопорядку затримали початкуючого наркомана. Виховна робота закінчилася тим, що хтось із його близьких родичів має з ними зустрітися для «продовження розмови». На зустріч прибула старша сестра ліцеїста. Одержала пропозицію: заплатити за «особливі послуги» 600 американських доларів. Жінка написала заяву туди, куди вважала за потрібне, і принесла 2400 гривень. Прокуратура порушила кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ст. 368 Кримінального кодексу України. Фігурантам загрожує позбавлення волі терміном від 5 до 10 років. Міліцейське керівництво поки що утримується від коментарів цього факту, повідомляє Михайло ВАСИЛЕВСЬКИЙ , «День».

Нафта може розколоти Ірак

Регіональний уряд іракського Курдистану пригрозив відокремитися від Іраку, якщо уряд у Багдаді не відмовиться від претензій на управління нафтовими резервами в північній частині країни. «Народ Курдистану вибрав добровільний союз з Іраком на основі конституції. Якщо багдадські міністри відмовляються виконувати цю конституцію, народ Курдистану зберігає право переглянути свій вибір», — йдеться в заяві курдського прем’єр-міністра Нечирвана Барзані, розміщеній на його офіційному інтернет-сайті.

ЄС та Іран говорять про прогрес

Секретар вищої ради національної безпеки Ірану Алі Ларіджані та Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Хав’єр Солана вчора повідомили про досягнення прогресу в переговорах у Берліні про подолання кризи навколо іранської ядерної програми. Разом із тим, за словами Солани, певна угода вироблена не була, тому переговори мають бути продовжені. Іран не виконав вимогу Ради Безпеки ООН про припинення збагачення урану до 31 серпня, тим самим відкривши шляхи для санкцій з боку ООН. Західні держави вважають, що Іран може розробляти атомну зброю, однак Тегеран стверджує, що його ядерна програма направлена на отримання електроенергії.

Ольмерт готовий до переговорів з Аббасом

Прем’єр-міністр Ізраїлю Ехуд Ольмерт заявив учора, що він докладає всіх можливих зусиль, щоб розпочати діалог з главою Палестинської національної адміністрації (ПНА) Махмудом Аббасом, повідомляють ізраїльські ЗМІ. «Я сподіваюся зустрітися з ним найближчими днями», — сказав він в інтерв’ю ізраїльському радіо. За його словами, відмінності між Ізраїлем і ПНА величезні. «Ми не повинні квапитися. Як ця спроба закінчиться — побачимо», — сказав ізраїльський прем’єр. Водночас він відхилив пропозицію президента Сирії Башара Асада про початок переговорів. Е. Ольмерт зазначив, що таке рішення буде чинним, доки Сирія дозволятиме палестинським озброєним формуванням, включаючи ХАМАС та «Ісламський джихад», створювати табори на своїй території.

Президент Туркменії звільнив чиновника за пияцтво

Президент Туркменії Сапармурад Ніязов звільнив від обов’язків заступника голови держкорпорації «Туркменгеологія» Курбана Кулієва, звинувативши в «систематичному розпиванні спиртних напоїв на робочому місці». Згідно з документом, опублікованим у туркменській пресі, чиновник «не впорався з покладеними на нього службовими обов’язками... дискредитував високе звання керівного працівника епохи незалежності Туркменістану». Такий випадок уже не перший, довічний глава ізольованої держави періодично карає підлеглих за моральні огріхи та порушення закону. Високі чиновники втрачали посади та регалії за розтрату держкоштів, пияцтво, вживання наркотиків, кумівство та один раз — за багатоженство.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати