Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кучма вважає, що корупціонери нападають iз підворіття?

21 жовтня, 00:00

Коментувати висловлювання нашого Президента стає дедалi невдячнішим заняттям. Не тому, що Президент висловлюється надто складно, а тому, що його тези все менше й менше містять у собі логіку й просту відповідність фактам. Так, наприклад, за повідомленням Інтерфакс-Україна, виступаючи по телебаченню у Вінниці, Президент заявив, що ситуація в Україні щодо боротьби з корупцією «набагато краща, ніж у багатьох країнах світу». Перш ніж дивуватися, пригадаємо (це важливо для розуміння подальшого тексту), що корупція — це зловживання державним чиновником своїм службовим становищем в особистих цілях. Чесно кажучи, хотілося б почути від Президента, в яких країнах справи з корупцією йдуть гірше, нiж у нас. Автору поки що відомі тільки результати досліджень Гарвардського інституту розвитку, в яких серед досліджених 59 країн ми посідаємо почесне 59-е місце. Проте це швидше пуста цікавість. Напевно, серед країн, що не потрапили до гарвардського дослідження, немає тих, з ким ми звикли себе порівнювати, й тим більше тих, з ким Президент закликає інтегруватися.

Що далі, то більше. Президент, продовжує Інтерфакс, наголосив, що корупція є «неукраїнським винаходом» і «в таких розвинутих державах, як США, наприклад, пропонують увечері взагалі не виходити на вулицю». «Невже ви самі не відчуваєте, що на вулицях стало легше дихати, можна ввечері ходити вулицями міст?» — запитав Л.Кучма телеглядачів. Чесно кажучи, це місце я перечитав декілька разів, щоб пересвідчитися в тому, чи правильно я зрозумів. Пригадавши наведене вище визначення корупції, я уявив собі страшні картини американських міст, де вечорами чесних трудящих атакують натовпи чиновників, вимагаючи хабаря. Може, я б і повірив, що це так, але ні — на власні очі бачив — немає там такого... Можливо, на Липках, де, мабуть, гуляє вечорами Президент, на нього й нападали бюрократи, які відбилися від рук, але будь-який киянин підтвердить, що чиновник, який чiпляється до перехожих, — явище поки ще досить нечасте... Видимо, все ж таки Президент переплутав корупцію з вуличною злочинністю, але її зменшення пояснюється просто — кого грабувати? Неприбутковий це бізнес.

Й останнє. Л. Кучма вважає, що українці, «як ніхто інший», самі псують свій імідж у плані корупції в світі. «Давайте разом боротися з цим злом, а не кричати про це». Ну що тут скажеш... Пригадується тільки дитяче: «зараз я закрию очі, і ви всі зникнете».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати