Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Леонід Кучма: Демократії в Україні ніщо не загрожує

23 січня, 00:00

Президент України Леонід Кучма вважає, що Україна не потребує, щоб її агітували за демократію. На сьогодні, за його словами, ніщо не загрожує демократії в Україні. Про це Президент заявив в інтерв’ю агентству Інтерфакс-Україна. Відповідаючи на запитання про ставлення до ініціативи лідера блоку «Наша Україна» Віктора Ющенка про створення в країні спеціальної комісії Моніторингового комітету ПАРЄ, яка б постійно вивчала проблеми, пов’язані з конституційною та політичною реформами, і дії різних політичних сил, Л. Кучма заявив: «Нас не потрібно агітувати за демократію. Демократія в Україні нам потрібна більше, ніж комусь у Західній Європі, де не всі ще знають, що на світі існує така країна. Ні до чого ми так не прагнемо, як до того, щоб жити за європейськими правилами. Ми розуміємо, що тільки таке життя може принести нам достаток».

«Ми з вдячністю приймаємо поради представників досвідченіших демократій, ніж наша. Але ми також добре відчуваємо, де закінчуються поради і починається втручання в наші внутрішні справи. Я не впевнений, що цю межу так само добре відчувають усі, хто відвідує нас із мандатами тієї ж Ради Європи».

«Що вони, наприклад, сказали нам останнього разу? — риторично відзначив Президент. — Уся країна бачила, як сталося, що проект конституційної реформи було неможливо добре обговорити та прийняти в звичайному порядку. Всі знають, що цьому перешкодила хуліганська поведінка опозиції. Меншість хотіла, щоб перед нею капітулювала більшість. Більшість знайшла спосіб усе-таки проголосувати за проект. Голосували підняттям рук, потім ще й письмово.

І ось приїжджають люди з Ради Європи і кажуть: «Потрібно переголосувати. Інакше ми вас виключимо з Ради Європи». Вони знати не хочуть того, що сталося, що бачила та знає вся Україна».

«Повинен сказати у зв’язку з цим таке, — наголосив Леонід Кучма. — Перше. Ми усвідомлюємо, що Україна потрібна Раді Європи не менше, ніж нам — Рада Європи. Це робить недоречними ультиматуми. Не потрібно поводитися так, як наша опозиція. Нашій опозиції який-небудь десяток років, а ви там набагато старші, ось і поводьтеся по-дорослому.

Друге. В Україні не відбувається нічого такого, що становило б особливу загрозу демократії. У країні панує внутрішній світ. Спроби опозиції порушити його знаходяться під контролем. Ніде на території України немає бойових дій. Жодних ознак громадянських заворушень. Наші гості з Ради Європи добре знають, де в Європі їхня активність була б доречнішою. Їм відомо, скільки людей, які насправді страждають, чекають їхньої активності.

Третє. Опозиція, посилаючись на своїх людей у Раді Європі, загрожує нам навіть якимись європейськими санкціями. А ось цього говорити не вартувало б. На це ми відповімо так, як відповідає будь-яка поважаюча себе країна».

«Ось це все українська влада насамперед і скаже, щойно сяде за круглий стіл з опозицією. Від своїх прихильників я, щоправда, чую такі промови... Це можна прочитати і в листах, які отримую. Люди кажуть: «Вони вас називають злочинним режимом, а ви з ними панькаєтеся, розмовляєте, як із серйозними людьми. Де ваша гордість?» Я відповідаю так: «Моя гордість — у моїй силі. Я свою силу знаю, тому й панькаюся», — сказав Президент.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати