Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Нарис про чесноти,

або Як Дерек Чисора виправдав правоту Збігнева Бжезинського
02 березня, 00:00
ЧАС ОХОЛОНУТИ / ФОТО РЕЙТЕР

Справжнього чоловіка завжди вирізняло вміння стримувати свої емоції. Особливо коли йдеться про Європу. Нещодавній гучний поєдинок між Віталієм Кличком і британцем Дереком Чисорою показав, що стримана й аристократична Британія не завжди буває стриманою й аристократичною, а пострадянській Україні, яка рідко дає про себе знати позитивними інформаційними приводами, властиве абсолютно інше обличчя — благородне. Погрожуючи відправити Кличка «на пенсію», Чисора не врахував одного — він сам може «розлучитися» з боксом на довгі роки. Що й сталося. Днями Всесвітня боксерська рада (WBC) безстроково дискваліфікувала Дерека Чисору за його поведінку до й після поєдинку з Віталієм Кличком.

Як повідомляє «ВВС Україна», WBC визнав, що «це була найгірша поведінка професіонала в історії». Рада також вимагає, щоб 28-річний Чисора пройшов курс лікування щодо контролю гніву перед тим, як організація розгляне скасування дискваліфікації.

Президент WBC Хосе Сулейман також сказав, що орган зараз розглядає питання про накладення «серйозного» штрафу на англійського боксера. Організація також виключає Чисору з рейтингу. «Боксери мають бути джентльменами й демонструвати світу приклад честі й чесної гри, коли після захоплюючого бою вони потискають руки й віддають данину один одному всередині рингу», — стверджує організація.

Британська боксерська рада, що видає й скасовує ліцензії у Великобританії, розгляне поведінку Чисори 14 березня.

Нехай Україна поки що лише збирається до ЄС (через пень колоду), але про деякі цінності та якості українці знають не гірше за європейців. І практикують їх. Більше того, вони можуть і здатні привнести нові-старі звичаї до втомленої Європи.

І все-таки, незважаючи на передчасність ідеї про перенесення Ради Європи до Києва, здається, стратегічно Збігнев Бжезинський безумовно має рацію.

Ян ЛЕПЕТУН, журналіст, Лондон:

— Дерек Чисора — маловідома в Британії людина. Тут радше виникало питання: звідки він узявся? Усі, з ким я спілкувався, схвально ставляться до його дискваліфікації і відзначають, що так і мало статися. В той же час усі, як завжди, наголошують на тому, що бокс вже не той, що у Кличка немає справжніх суперників після Льюїса. Випадок із Чисорою обговорювався публічно та викликав дискусію. Зокрема, спортивні журналісти багато писали про це в газетах, мовляв, не можна допускати таких втрат для іміджу боксу і країни в цілому. Але більше вони наголошували на тому, що це була просто неспортивна поведінка. Мало хто сприйняв вчинок Чисори як ганьбу для країни загалом. Швидше це підкреслило стан англійського боксу.

До речі, завтра, 3 березня, відбудеться бій між Володимиром Кличко та Жаном-Марком Мормеком в Дюссельдорфі. Пряму трансляцію дивіться на телеканалі «Інтер».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати